Króliś (doświadczalny) poleca: pierogi z serem pleśniowym i gruszką
Konefka słynie z tego, że nie umie usiedzieć na dupie i jeszcze z kombinatorstwa słynie. Z takiego kombinatorstwa do wymyślania i cudowania w kuchni, bo jaki pieron nie doczyta i pójdzie fama na fb, ze Konefka to kombinatorka 😉
Z obu tych Konefkowych zalet korzysta pełnymi garściami Króliś (doświadczalny), który mimo tego, że żre jak w najlepszej restauracji i ptasiego mleczka mu nie brakuje, to i tak zawsze musi znaleźć przypierdzielajkę
Tym razem Konefke rączki świerzbiły, żeby może jakieś pierożków polepić. Takim oto sposobem powstały pierożki z serem pleśniowym i gruszką. Pierożki polane sosikiem maślano szałwiowym. Pycha to mało powiedziane

Przepis na: pierogi z serem pleśniowym i gruszką
Prep Time 1 hr
Cook Time 15 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 15
Ingredients
Na ciasto do pierogów
- 300 g mąki 00
- 200 g mąki krupczatki
- 1 szkl wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Na farsz
- 200 g sera pleśniowego np. rokpol
- 2 średniej wielkości gruszki
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól
- świeżo mielony pieprz
Na sos
- 125 g masła
- 2 limonki sok
- pęczek szałwii
- chilli
- pieprz
- sól
Instructions
Na ciasto do pierogów
- Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
- Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.
Na farsz
- W miseczce rozgnieć widelcem ser pleśniowy. Następnie zetrze na tarce o grubych oczkach gruszki, dodać je do sera i dokładnie wymieszać. Dopraw solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać śmietany. Trzeba uważać żeby farsz nie był płynny.
Na pierogi
- Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
- Na krążkach układać porcję nadzienia. Przykryć kolejnym krążkiem i zlepić brzegi.
- Układać je na ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wysychały.
- Potem pierogi gotować 4 minuty we wrzącej wodzie.
- Podawać z roztopionym masłem szałwiowym
Na sos
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i roztopić. Na gorące masło wrzucić listki szałwii. Na maśle smażyć szałwię.Dodać odrobinę soli i chilli do smaku. Cały czas smażyć i mieszać. Dodać pieprz. Smażyć razem ok 3 minut i dodać sok z limonek.
Keyword gruszka, pierogi, ser pleśniowy, szałwia




