Przepis na: pierogi z serem pleśniowym i gruszką

Króliś (doświadczalny) poleca: pierogi z serem pleśniowym i gruszką

Konefka słynie z tego, że nie umie usiedzieć na dupie i jeszcze z kombinatorstwa słynie. Z takiego kombinatorstwa do wymyślania i cudowania w kuchni, bo jaki pieron nie doczyta i pójdzie fama na fb, ze Konefka to kombinatorka 😉
Z obu tych Konefkowych zalet korzysta pełnymi garściami Króliś (doświadczalny), który mimo tego, że żre jak w najlepszej restauracji i ptasiego mleczka mu nie brakuje, to i tak zawsze musi znaleźć przypierdzielajkę

Tym razem Konefke rączki świerzbiły, żeby może jakieś pierożków polepić. Takim oto sposobem powstały pierożki z serem pleśniowym i gruszką. Pierożki polane sosikiem maślano szałwiowym. Pycha to mało powiedziane

Przepis na: pierogi z serem pleśniowym i gruszką

Prep Time 1 hr
Cook Time 15 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 15

Ingredients
  

Na ciasto do pierogów

  • 300 g mąki 00
  • 200 g mąki krupczatki
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

Na farsz

  • 200 g sera pleśniowego np. rokpol
  • 2 średniej wielkości gruszki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Na sos

  • 125 g masła
  • 2 limonki sok
  • pęczek szałwii
  • chilli
  • pieprz
  • sól

Instructions
 

Na ciasto do pierogów

  • Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.

Na farsz

  • W miseczce rozgnieć widelcem ser pleśniowy. Następnie zetrze na tarce o grubych oczkach gruszki, dodać je do sera i dokładnie wymieszać. Dopraw solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać śmietany. Trzeba uważać żeby farsz nie był płynny.

Na pierogi

  • Ciasto pierogowe wałkować  na cienkie placki i wycinać kółka.
  • Na krążkach układać porcję nadzienia. Przykryć kolejnym krążkiem i zlepić brzegi.
  • Układać je na ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wysychały.
  • Potem pierogi gotować 4 minuty we wrzącej wodzie.
  • Podawać z roztopionym masłem szałwiowym

Na sos

  • Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i roztopić. Na gorące masło wrzucić listki szałwii. Na maśle smażyć szałwię.Dodać odrobinę soli i chilli do smaku. Cały czas smażyć i mieszać. Dodać pieprz. Smażyć razem ok 3 minut i dodać sok z limonek.
Keyword gruszka, pierogi, ser pleśniowy, szałwia

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube