Króliś (doświadczalny) poleca: pierogi z pastą warzywną i płynnym żółtkiem
Jak sobie zapewnić atrakcje w weekend nie wychodząc z kuchni? Ano można sobie wymyślic zrobienie pierogów z pastą warzywną i płynnym żółtkiem. Przy składaniu pierogów, będzie tyle atrakcji, że zapomnicie o bożym świecie. O królisiu (doświadczalnym) też zapomnicie, co ma przecież swoje niezaprzeczalne zalety.
Ułożenie żółtka na cieście pierogowym zajmie Wam tyle czasu, że dzień minie jak za dotknięciem magicznej różdżki. Odtresujecie się od królisiowych fochów, a przy okazji potem w nagrodę jako uwieńczenie pięknego dnia będziecie mieli odlotowe pierożki
Pierogi z pastą warzywną i żóltkiem
Prep Time 2 hours hrs
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 2 hours hrs 45 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 20
Ingredients
Na pastę warzywną
- 360 g marchewki tartej
- 190 g pietruszki tartej
- 205 g pora pokrojonego w kostkę
- 1 1/2 łyżki czerwonej papryki słodkiej
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka majeranku
- pieprz ziołowy
- 100 ml bulionu warzywnego
dodatkowo
- 270 g cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki masła klarowanego
Na ciasto pierogowe
- 300 g mąki 00
- 200 g mąki krupczatki jak nie macie można zrobić tylko z mąki 00
- 1 szkl wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
dodatkowo
- żółtka jajek
Instructions
Na pastę warzywną
- Na dużej patelni rozprowadzić masło. Na gorące wrzucić warzywa i przesmażyć z przyprawami i czosnkiem. Mieszać w trakcie przesmażania. Jak zacznie przywierać do patelni dodać trochę bulionu i dusić pod przykrywką do miękkości warzyw. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. Zdjąć pokrywkę i dusić do odparowania płynu. Połowę zawartości patelni zblendować i połączyć z resztą.
- Na osobnej patelni, na maśle zrumienić na złoto cebulę. Dodać tak przygotowaną cebulę do pasty i wymieszać.
Na ciasto do pierogów
- Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
- Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.
Na pierogi
- Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
- Na krążkach układać porcję pasty warzywnej, a na niej ułozyc żółtko. Delikatnie przykryc drugim krążkiem, docisnąć tak, żeby brzegi się zlepiły. Następnie jeszcze raz uzyc szkalnki, żeby wykroić okrągły kształt. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawać według uznania, u mnie było to masło szałwiowe
Keyword pasta warzywna, pierogi, płynne żóltko, zółtko
Podrzucam też przepis na Muszle makaronowe z mięsnym nadzieniem w sosie paprykowym – kroolinaria