Pierogi z mięsem z rosołu/ Ravioli with meat filling

Króliś (doświadczalny) poleca pierogi z mięsem z rosołu.

 

Ja już kiedyś pisałam, że jak niedziela to „cała” Polska jak szeroka musowo leci rosół robić, bo to się nie godzi coby niedzielny obiad był bez rosołu. Taka tradycja i fakty Panie, a z faktami podobno się nie dyskutuje. Rosół był, tradycji stało się zadość. Skoro jednak jesteśmy przy rosole, to Konefka najbardziej lubi to płynne i dużo klusków. Te taplajace się tam jeszcze warzywka są dla Konefki w porzo, więc tak Konefka jada.

 

Mięsko z rosołu jakoś niespecjalnie Konefkę podnieca, tak było od zawsze, więc już Konefka z tym przyzwyczajeniem nie walczy na siłę. Aby mięska nie wyrzucać, Konefka zawsze je tam jakoś przerabia na coś innego i w przerobionej formie, to i owszem bez mrugnięcia powieką pałaszuje, aż jej się uszy „trzensom”. Kiedyś Konefka podrzucała pomysł na muszle makaronowe nadziewane takimi porosołowymi resztkami przerobionymi na pastę. Tom razom Konefka przerobiła mięsko na pikantną pastę mięsną, której część potem wykorzystała jako kanapkowe smarowidło, a cześć upchała w pierogi. Pierogi pieruńsko długo łaziły za Konefką i już zaczęła jej żyłka pierdząca skakać, a dziąsło bolesne protestować, bo gdzie się nie spojrzała tam pierogi szepczące: zrób nas, zrób nas… i nażryj się nami do wypęku.

 

Kurna różnych już Konefka miała wielbicieli i stalkerów, co się za nią szwendali, ale łażące za Konefka i gadające do niej pierogi to troszku jednak za dużo. Najgorzej, że Konefka odpowiadała i wdawała się z nimi w dyskusje, że idź w pipę, nie będę teraz robić pierogów. Do dyskusji z pierogami wybierała trochę mało stosowne miejsca (sklep, poczta, itp.), bo te łajzy jak się przyczepiły, to łaziły za nią wszędzie przez co ludzie na jej widok zaczęli kręcić charakterystyczne kółka na czole sugerujące, że Konefka ma kuku na muniu. Nie da się ukryć, że ma. Konefka jednak musi stwarzać choć pozory normalności, wiec musiała wziąć i ukrócić ten proceder. Sprawdziwszy możliwe opcje Konefka stwierdziła, że najskuteczniejszym sposobem pozbycia się łażących za nią pierogów jest je po prostu zrobić i zeżreć. Inaczej dziady nie odpuszczą i tak się „bendom” do usranej śmierci szwendać i marudzić niczym Króliś (doświadczalny) na widok mięska.

 

Pierożki z mięsnym nadzieniem z rosołu to był strzał w dziesiątkę. Konefka do zrobienia pierogów wykorzystała dwa rodzaje mąk… nie mylić z męką… Męka to posiadanie Królisia (doświadczanego). Ale my teraz nie o tym. Konefka ciągle eksperymentuje z ciastem na pierogi w poszukiwaniu tego idealnego… i to było idealne. Wszystko tu się zgadzało. Było tak dobre, że Króliś (doświadczalny) musiał się na silę dopchać do korytka, bo Konefka prawie całe zeżarła (znaczy się – zawartość korytka, nie samo korytko). Było kilka małych scen dantejskich przy wydzieraniu sobie ostatniego pierożka, ale naprawdę warto było się trochę poszamtoać z Królisiem dla tego smaku. Ciekawe w ilu go będą na SORze składać…

 

Pierogi z mięsem z rosołu

Prep Time 1 hr 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 2 hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 30

Ingredients
  

Na nadzienie do pierogów

  • 230 g ugotowanej marchwii z rosołu
  • 190 g ugotowanej pietruszki z rosołu
  • 270 g ugotowanej wołowiny z rosołu
  • 270 g ugotowanego mięsa kurczaka z rosołu
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyzki pasty tagine jeśli nie macie dajcie koncentrat pomidorowy wymieszany z gałką muszkatołową, mieloneym kminem rzymskim, słodką i wędzona papryką
  • sól pieprz do smaku

Na ciasto pierogowe

  • 300 g mąki 00
  • 200 g mąki krupczatki
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

Instructions
 

Na nadzienie do pierogów

  • Na patelni podsmażyć cebulę. Pozostałe składniki umiescić w blenderze, dodać ciepła cebulę i zmiksować na gładką masę. Odstawic do wystudzenia.

Na ciasto pierogowe

  • Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.

Na pierogi

  • Po tym czasie wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać kółka. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Keyword danie obiadowe, Królikowe hity, kurczak, pierogi, wołowina

Ravioli with meat filling

Servings 20

Ingredients
  

For the filling

  • 230 g of cooked in broth carrots
  • 190 g of cooked in broth parsley
  • 270 g of cooked in broth beef
  • 270 g of cooked chicken meat in broth
  • 1 onion diced
  • 3 cloves of garlic finely chopped
  • 3 tablespoons of oil
  • 2 tablespoons of tagine paste if you do not have it, give tomato paste mixed with nutmeg, ground cumin, sweet and smoked paprika
  • salt and pepper to taste

For the dumpling dough

  • 300 g of flour 00
  • 200 g of coarse flour
  • 1 cup of boiling water
  • 1 teaspoon of salt
  • 2 tablespoons of butter

Instructions
 

For the filling

  • Fry the onion in a pan. Place the remaining ingredients in a blender, add the warm onion and blend until smooth. Set aside to cool.

For the dumpling dough

  • Add the butter to the boiling water and let it melt. Combine the dough ingredients and knead the elastic dough.
  • Cover them with a warm bowl and leave for an hour.
  • For ravioli
  • Divide pasta dough into fourths; roll 1 portion to 1/16-in. thickness. (Keep pasta covered until ready to use.) Cut round shape with glass .Put a teaspoon of stuffing on each piece of dough, fold in half and stick the dough together. Put on salted boiling water with the addition of a tablespoon of oil and cook for 2 minutes from the moment of rising to the surface

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube