Konefka poleca: pierogi z kaczką
No…pierogi na obiad, to tym bardziej rozumie. Do tego z kaczuszką. Paluszki lizać. Tym razem Konefa próbowała nowego przepisu na ciasto pierogowe. Do tej pory była to mąka krupczatka, mocno gorąca woda, masło i sól.
Teraz była to mąka 00, gorące mleko, masło i żółtko. Ciasto mega plastyczne i fajnie się lepi pierogi. Smaczne i na bank jeszcze Konefka będzie robić to ciasto przy następnych pierogach.
Ponieważ pierogi, to ulubione konefkowe danie, zrobiła je podczas nieobecności królisia (doświadczalnego), żeby mieć pewność, że nikt jej ich nie wyżre, jak tylko spuści z nich wzrok.
Pierogi z kaczką
Prep Time 1 hour hr
Cook Time 30 minutes mins
Total Time 1 hour hr 30 minutes mins
Servings 22
Ingredients
Na ciasto pierogowe
- 2 szkl mąki 00
- 1 szkl gorącego mleka
- 1 łyżka masła
- 1 żóltko
- szczypta soli
Na farsz
- 500 g kaczki z rosołu u mnie pierś ze skórą
- 1 duża cebula drobno pokrojona
- 3 łyżki rosołu
- 1 średnia marchew z rosołu
- 1 średnia pietruszka z rosołu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól opcjonalnie
- pieprz ziołowy opcjonalnie
- gałka muszkatołowa opcjonalnie
- majeranek
Instructions
Na ciasto pierogowe
- Masło dodać gorącego mleka i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
- Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.
Na farsz
- Zeszklić cebulę na patelni i dodać mięso. Podsmażyć, dodać rosół. Dodać gotowane warzywa Doprawić czosnkiem, majerankiem,gałką, solą i pieprzem. Przykryć i dusić przez kilkanaście minut. Odparować. Przesiekać albo przepuścić przez maszynkę.
Na pierogi
- Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
- Na krążkach układać porcję nadzienia i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawać z podsmażoną cebulką
Podrzucam też przepis na pierogi z tartymi ziemniakami https://kroolinaria.pl/pierogi-z-tartymi-ziemniakami/