Pierogi z tartymi ziemniakami

Konefka poleca: pierogi z tartymi ziemniakami
Kto już jadł pierogi z tartymi ziemniakami łapek w górę. Dla Konefki był to pierwszy raz i początkowo do tych pierogów podchodziła jak pies do jeża. W sumie nie wie czemu, bo ziemniaki to pod każdą postacią uwielbia.
Farsz się robi prosto, bo trzeba zetrzeć ziemniaki i przesmażyć z cebulą i boczkiem wędzonym, ot cała filozofia. No i ciasto na pierogi. Jest może trochę zabawy, ale pomyślcie, że przez ten czas siedzicie zabarykadowani w kuchni i nie musicie oglądać oblicza marudnego królisia (doświadczalnego).
Dodatkową zaletą jest smak, te pierogi naprawdę wymiatają. Do tego patrząc na koszt nie są mega drogie. Potrzebujecie mąkę, troszkę masła, ziemniaki, cebulę i trochę wędzonego boczku…koniec składników.
Jak jeszcze nie robiliście, koniecznie zróbcie.

Pierogi z tartymi ziemniakami

Pierogi z tartymi ziemniakami

Prep Time 1 hr 30 mins
Cook Time 30 mins
1 hr
Total Time 3 hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 30

Ingredients
  

Na farsz

  • 1 kg ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 150 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • sól pieprz

Na ciasto do pierogów

  • 300 g mąki 00
  • 200 g mąki krupczatki jak nie macie, można zrobić tylko z mąki 00
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

Instructions
 

Na farsz

  • Na patelni podsmażyć boczek wędzony. Kiedy się zrumieni dodać cebulę . Smażyć jeszcze kilka minut aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. Następnie dodać ziemniaki, zasmażać farsz, aż odparuje nadmiar wody i ziemniaki zmiękną, około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.

Na ciasto do pierogów

  • Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.

Na pierogi

  • Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
  • Na krążkach układać porcję nadzienia i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podawać z podsmażoną cebulką
Keyword boczek wędzony, pierogi, ziemniaki
Pierogi z tartymi ziemniakami
pierogi z ziemniakami
pierogi z nadzieniem ziemniaczanym
piergogi z boczkiem wędzonym
Piuergogi z farsze z ziemniaków tartych
pierogi ziemniaczane

Podrzucam przepis na pierogi z burakami https://kroolinaria.pl/pierogi-z-burakami/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube