Króliś (doświadczalny) poleca: pierogi z burakami
Od czasu do czasu łażące za Konefką pierogi, dobitnie i głośno domagają się, żeby je zrobić. Nie zawsze Konefka słucha tych głosów, bo troszkę sie jednak trzeba przy nich narobić.
Czasami głosy zwyciężają i wtedy nie ma wybacz. Tak było i tym razem, łaziły, łaziły i wyłaziły. Tym razem pierogi z charakternym nadzieniem z buraka, białego kremowego serka, chrzanu i obłędnej ilości koperku.
Do tego można było zrobić smażoną cebulkę, ale po lodówce pałętał się jarmuż, to go Konefka udusiła bez skrupułów z czosnkiem i śmietanką. Pierogi wymiatają na maksa, nie tylko wizualnie, ale też smakowo.
Pierogi z burakami
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Czas gotowania 30 minuty minut
30 minuty minut
Łączny czas 2 godziny godzin
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na nadzienie
- 8 średniej wielkości pieczonych buraków startych na tarce i bardzo dokładnie odciśniętych z nadmiaru soku
- 4 łyżki sera sałatkowego favita może być inny kremowy biały ser
- 2 łyżeczki chrzanu
- sól
- pieprz
- 2 pęczki koperku drobno posiekanego
Na ciasto do pierogów
- 300 g mąki 00
- 200 g mąki krupczatki
- 1 szkl wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Instrukcje
Na nadzienie
- Starte buraczki dobrze odcisnąć z nadmiaru soku i połączyć z pozostałymi składnikami
- Na ciasto do pierogów
- Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
- Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.
Na pierogi
- Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
- Na krążkach układać porcję nadzienia i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawać według uznania. Może to być podsmażona cebulka lub tak jak u mnie jarmuż duszony z czosnkiem i słodką śmietanką
Słowo kluczowe buraki, dania wegetariańskie, jarmuż, pierogi
Podrzucam też przepis na pierogi z pastą z bakłażana https://kroolinaria.pl/pierogi-z-pasta-z-baklazana/