Pierogi z burakami

Króliś (doświadczalny) poleca: pierogi z burakami
Od czasu do czasu łażące za Konefką pierogi, dobitnie i głośno domagają się, żeby je zrobić. Nie zawsze Konefka słucha tych głosów, bo troszkę sie jednak trzeba przy nich narobić.
Czasami głosy zwyciężają i wtedy nie ma wybacz. Tak było i tym razem, łaziły, łaziły i wyłaziły. Tym razem pierogi z charakternym nadzieniem z buraka, białego kremowego serka, chrzanu i obłędnej ilości koperku.
Do tego można było zrobić smażoną cebulkę, ale po lodówce pałętał się jarmuż, to go Konefka udusiła bez skrupułów z czosnkiem i śmietanką. Pierogi wymiatają na maksa, nie tylko wizualnie, ale też smakowo. 

Pierogi z burakami

Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
30 mins
Total Time 2 hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

Na nadzienie

  • 8 średniej wielkości pieczonych buraków startych na tarce i bardzo dokładnie odciśniętych z nadmiaru soku
  • 4 łyżki sera sałatkowego favita może być inny kremowy biały ser
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • 2 pęczki koperku drobno posiekanego

Na ciasto do pierogów

  • 300 g mąki 00
  • 200 g mąki krupczatki
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

Instructions
 

Na nadzienie

  • Starte buraczki dobrze odcisnąć z nadmiaru soku i połączyć z pozostałymi składnikami
  • Na ciasto do pierogów
  • Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.

Na pierogi

  • Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
  • Na krążkach układać porcję nadzienia i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podawać według uznania. Może to być podsmażona cebulka lub tak jak u mnie jarmuż duszony z czosnkiem i słodką śmietanką
Keyword buraki, dania wegetariańskie, jarmuż, pierogi
pierogi z burakami
pietrogi z nadzieniem z buraczków
pierogi wegetariańskie
pierogi z fetą i piecznymi burakami

Podrzucam też przepis na pierogi z pastą z bakłażana https://kroolinaria.pl/pierogi-z-pasta-z-baklazana/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube