Króliś (doświadczalny) poleca: pieczony sernik z brzoswkiniami
Początkowo, to miał być sernik z „japkami” na kruchym spodzie, no ale Konefce w tamtym dniu wybitnie nie chciało się tych „japków” obierać, kroić i podsmażać, więc Konefka poszła trochę na łatwiznę i zrobiła z brzoskwiniami. Dobrze, że te brzoswkinie w puszce miała w domu, bo biedny króliś (doświadczalny) zostałby bez ciasta…a tego królisiowi się nie robi.
Fajny ten sernik, fajny, fajny…smaczny, nie jest zbity jak kamień, taki fajny, że ten Konefkowy w pi..du się rozpadał na kawałki bez potrzeby krojenia. Konefce udało się z całego sernika wykroić dwa, całe kawałki, które wyglądały na tyle dobrze, żeby móc je światu pokazać. Smakiem sie obronił, ale mendę trzeba było łyżeczką wyżerać.
Co się Konefka naklęła przy tym serniku, to tylko króliś wie, ale leciało wiele ciekawych inwektyw. Może to wina sera, że tak sie rozpadał, a może trza wziąc na klatę, że z Konefki taka kucharka jak z koziej dupy trąba.
Sernik koniecznie zróbcie, żeby udowodnić Konefce, że sie da bez rozpadania
Pieczony sernik z brzoskwiniami
Ingredients
Na ciasteczkowy spód
- 250 g ciastek biscoff lotus
- 80 g masła roztopionego
Na masę serową
- 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu zmielonego trzykrotnie
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 120 g masła
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka białka oddzielnie od żółtek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru każde opakowanie o wadze 40 g
dodatkowo
- 2 puszki połówek brzoskwiń odsączonych z soku
Instructions
Na ciasteczkowy spód
- Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (25 cm). Mocno uklepać i docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiec przez 15 min
Na masę sernikową
- Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać żółtka i utrzeć. Do utartej masy dodać twaróg, w kilku turach, następnie kwaśną śmietanę i przesiany budyń – utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać je do masy serowej przy pomocy szpatułki.
- Na podpieczony spód ciasta wyłożyć część masy serowej, tak żeby przykryć spód. Na masę serową wyłożyć odsączone i osuszone na ręczniku papierowym połówki brzoskwiń. Na brzoskwinie wylać pozostałą część masy serowej i wyrównać.
- Sernik z piec w temperaturze 180°C, najlepiej bez termoobiegu, przez około 60 minut. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Wystudzić w stygnącym i uchylonym lekko piekarniku. Wyjąć i udekorować wedle uznania.
Podrzucam też przepis na Pistacjowy sernik baskijski – kroolinaria