Konefka poleca: pęczak z kiełbasą i sosem paprykowym
Szybki w przygotowaniu, fantastycznie aromatyczny pęczak z papryką, suszonymi pomidorami i innymi dobrociami.
Jak wstaniecie lewą nóżką, lub króliś (doświadczalny) podniesie Wam niebezpiecznie ciśnienie, to ten obiad zdecydowanie poprawi Wam humor.
Zdecydowanie poprawi Wam humor świadomość, że nie musicie przy garach stać w pipę czasu. Poprawi Wam humor fakt, że jest to danie jednogarnkowe, więc nie będzie dużo zmywania. Możecie nawet ułatwić sobie sprawę ze zmywaniem, wyżerając obiad bezpośrednio z patelni.
Jest to też obiad sycący, więc szybko zapchacie nim królisia (doświadczalnego) i jest szansa, ze po takim obiadku, menda zapadnie w drzemkę, Wam dając szansę na relaks
Pęczak z kiełbasą i sosem paprykowym
Składniki
- 1 pętko kiełbasy toruńskiej pokrojonej w plasterki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka pasty tagine
- sól pieprz
- 1/ 2 cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki solonego masła
- 2 ½ szklanki bulionu wołowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ajvaru
- 6 suszonych pomidorów z zalewy drobno pokrojonych
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 50 ml śmietanki słodkiej
- 3/4 szklanki suchej kaszy pęczak
Instrukcje
- Kiełbasę podsmażyć na złoto z obu stron. Do kiełbasy dodać cebulę, paprykę i dusić kilka minut. Następnie dodać kaszę pęczak. Podlać 1 szklanką bulionu wołowego i dusić ok 10 min. Następnie tymianek, słodką paprykę i czosnek. Zagotować i dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodać suszone pomidory, pastę z suszonych pomidorów, pastę tagine, ajvar i koncentrat pomidorowy.
- Dodać resztę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Dodać sos sojowy i worcestershire. Gotować przez około 5 min. Dodać śmietankę. Zagotować. Dusić do miękkości kaszy.
Podrzucam przepis na gołąbki https://kroolinaria.pl/golabki-z-ajvarem/