Szukaj
Close this search box.

Gołąbki z ajvarem

Króliś (doświadczalny) poleca: gołąbki z ajvarem

No oczywiście, że poleca, bo przecież każdy przyzwoity kitajec będzie polecał kapustę. Środek już niekoniecznie będzie polecał, bo w środku jest mięso, ale za to Konefka z czystym sumieniem będzie zachwalać pod niebiosa.
Tym bardziej będzie polecać nadzienie, bo jest tam też ryż, pieczona papryka i ajvar. Gołąbki były przed duszeniem w sosie paprykowym podsmażone na maśle.
Idealne żarcie na zimne, chłodniejsze dni. Do tego naprawdę wypasione smakowo. Konefka poleca zaopatrzyć się w jakieś siateczki i zapitalać migusiem po kapustę do sklepu

Gołabki

Gołąbki z ajvarem

Prep Time 1 hour
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 45 minutes
Course Main Course
Cuisine international
Servings 10

Ingredients
  

Na gołąbki

  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
  • 150 g ugotowanego na półtwardo ryżu
  • 2 główki kapusty włoskiej
  • 3 papryki czerwone upieczone i pokrojone na kawałki
  • 2 łyżki ajvaru
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól i czarny pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Na sos

  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 1 papryka pomarańczowa pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 3 łyżki pikantnego ajvaru
  • 6 suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 łyżki koncentratu pomidorowego

Instructions
 

Na gołąbki

  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • W misce wymieszać mięso z ryżem, pieczoną papryką, ajvarem i jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na patelni z obu stron przesmażyć gołąbki. Ściągnąć z patelni

Na sos

  • Na patelnię po smażeniu gołąbków dodać 1 łyżkę masła. Na to wrzucić pora i przesmażyć chwilę. Dodać czosnek i suszone pomidory. Przesmażyć i dodac papryki. Dobrze wymieszać i smażyć dwie minuty. Dodać słodka paprykę i znów chwilę przesmażyć. Dodać bulion wołowy, koncentrat pomidorowy i ajvar. Dobrze wymieszać i zagotować. Dodać gołąbki i dusić w sosie około 45 minut.
Keyword ajvar, gołąbki, mięso mielone, papryka, wieprzowina
Gołąbki z ajvarem
Gołąbki w sosie paprykowym
Gołąbki z papryką
Gołąbki z nadzieniem mięsnym
Gołąbki

Podrzucam też przepis na gołąbki z kaszą gryczaną https://kroolinaria.pl/golabki-z-kasza-gryczana-i-miesem/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube