Pizzerinki ze szparagami, sosem porowo śmietanowym i wędzoną mozzarellą polecają się na obiad lub przekąskę do pracy. Danie z serii zielono mam w głowie i fiołki w niej kwitną ( Wierzyński ). Króliś (doświadczalny) w królisiowym niebie.
Pyszne, drożdżowe ciasto z obłędnymi dodatkami, które robią tu całą robotę. Pizzerinkami obnosił sie w pracy, bo Konefka zapakowała mu kilka sztuk jako “lanczyk” do roboty. Łaził z tym “lanczykiem” ostentacyjnie koło kolegów i obnosił się jakie ma rarytasy. Tak się obnosił, że aż mu któryś walnął, żeby zluzował majty.
Króliś w ramach rekompensaty za lansowanie się w robocie musiał “lanczykiem” podzielić się z resztą, czym sobie strzelił w królisiową stopę. Lansik nie zawsze jest dobry. Gdyby nie łaził z pizzerinkami jak wieśniak w te i wewte, to by miał żarcie tylko dla siebie.
Konefka na tym skorzystała, bo koledzy wychwalali Konefkę pod niebiosa za te pychotki i Króliś z bólem czterech liter musiał publicznie odszczekać, że Konefka to taka zła łajza co o niego nie dba.
Pizzerinki polecam bo są orgazmiczne i smakują obłędnie.
Pizzerinki ze szparagami i małosolnymi ogórkami
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
1 hour hr 30 minutes mins
Total Time 2 hours hrs 30 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 10
Ingredients
Na ciasto do pizzerinek
- 4 szklanki mąki chlebowej
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa
Na sos do pizzy
- 1 por
- 100 ml gęstej smietanki do sosów
- sól
- pieprz
- sczypta tymianku
- 2 łyżki masła
Dodatkowo
- 2 kulki wędzonej mozarelli pokrojone w plasterki
- pęczek szparagów cienko pokrojonych w paski
- 2 ogórki małosolne pokrojone w plasterki
Instructions
Na ciasto do pizzerinek
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski, podzielić na 10 części. Za pomocą wałka lub rąk uformować placki
Na sos
- Na patelnię z rozgrzanym masłem włożyć pokrojone pory, doprawić solą i tymiankiem i mieszając smażyć przez ok. 1 – 2 minuty. Następnie wlać śmietankę, przykryć pokrywą i dusić przez kilka minut.
Na pizzerinki
- Placuszki wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Wyłożyć nadzienie z pora. Rozsmarować. Dodać ser i szparagi. Piec przez około 5 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na koniec dodać pokrojone w plasterki ogórki małosolne
Keyword Królikowe hity, pizza, szparagi, wegetariańskie