Szukaj
Close this search box.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i mięsem

Konefka poleca: paprykę faszerowaną kaszą gryczaną i mięsem
Te papryki, to stąd, że Konefka chyba miała jakieś leczo zrobić, ale jak to z Konefką bywa to się ma „pińset” pomysłów na minutę i międzyczasie gdzieś pojawił się pomysł na papryki faszerowane.
I tak oto mamy papryki nadziewane kaszą gryczaną, mięsem mielonym wołowym, smażoną cebulą i suszonymi pomidorami. Do tego sos pomidorowo wołowy. Paluszki lizać, najlepiej swoje, żeby niespodzianek nie było 😉
Skoro króliś (doświadczalny) bez jakiejś większej dramy zjadł, znaczy, że było względne i nie trujące. 

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i mięsem

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i mięsem

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Porcje 12

Składniki
  

Na farsz:

  • 1/2 szkl suchej kaszy gryczanej ugotować
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę i podsmażona
  • 7 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 pęczek naci pietruszki poszatkowany

Na sos

  • 750 ml bulionu wołowego
  • 800 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 190 g pesto z czerwonych pomidorów niekoniecznie, może też być koncentrat pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka brązowego cukru

dodatkowo

  • 6 czerwonych papryk przekrojonych na pół i wydrązonych

Instrukcje
 

Na farsz:

  • W misce umieścić ugotowaną kaszę, dodać podsmażoną cebulę i resztę składników. Wymieszać z resztą składników

Na sos:

  • Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać.
  • Papryki nafaszerować przygotowanym nadzieniem. Do naczynia żaroodpornego wlać sos i w nim umieścić faszerowane papryki. Dusić pod przykryciem ok 45 minut
Papryka faszerowana kaszą gryczaną i mięsem
papryka nadziewana kaszą i mięsem wołowym
papryka faszerowana
papryka  w sosie pomidorowym
papryka przed pieczeniem

A może kotlety z papryką? https://kroolinaria.pl/kotlety-z-jarmuzem-i-papryka/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube