Konefka poleca: paprykę faszerowaną kaszą gryczaną i mięsem
Te papryki, to stąd, że Konefka chyba miała jakieś leczo zrobić, ale jak to z Konefką bywa to się ma „pińset” pomysłów na minutę i międzyczasie gdzieś pojawił się pomysł na papryki faszerowane.
I tak oto mamy papryki nadziewane kaszą gryczaną, mięsem mielonym wołowym, smażoną cebulą i suszonymi pomidorami. Do tego sos pomidorowo wołowy. Paluszki lizać, najlepiej swoje, żeby niespodzianek nie było 😉
Skoro króliś (doświadczalny) bez jakiejś większej dramy zjadł, znaczy, że było względne i nie trujące.
Papryka faszerowana kaszą gryczaną i mięsem
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Porcje 12
Składniki
Na farsz:
- 1/2 szkl suchej kaszy gryczanej ugotować
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę i podsmażona
- 7 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 pęczek naci pietruszki poszatkowany
Na sos
- 750 ml bulionu wołowego
- 800 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 190 g pesto z czerwonych pomidorów niekoniecznie, może też być koncentrat pomidorowy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka brązowego cukru
dodatkowo
- 6 czerwonych papryk przekrojonych na pół i wydrązonych
Instrukcje
Na farsz:
- W misce umieścić ugotowaną kaszę, dodać podsmażoną cebulę i resztę składników. Wymieszać z resztą składników
Na sos:
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać.
- Papryki nafaszerować przygotowanym nadzieniem. Do naczynia żaroodpornego wlać sos i w nim umieścić faszerowane papryki. Dusić pod przykryciem ok 45 minut
A może kotlety z papryką? https://kroolinaria.pl/kotlety-z-jarmuzem-i-papryka/