Konefka poleca: kotlety mielone z jarmużem i papryką
Jeśli jak Konefka, nie jesteście specjalnymi miłośnikami zielska o nazwie jarmuż, a mimo to próbujecie z zaparciem maniaka włączyć je do swojej diety, to Konefka poleca upchnąć to zielski nóżką w kotletach. No dobra, może nie nóżką, ale upchnąć, żeby dostarczyć drogocenne witaminki choćby w takiej przemyconej formie.
Czasem trzeba postępować jak z dzieciakami i oszukiwać nawet samych siebie. Konefce wybitnie nie jest po drodze z tym warzywem, tak jak i szpinakiem czy brukselką a jeść się je powinno.
Kotlety podrasowujemy papryką i suszonymi pomidorami, dzięki czemu mniej nam się rzuca w oczy jarmuż. Nawet dla Konefki, co z jarmużem stanowczo nie ma przyjacielskich relacji, smakowało, więc może ostatecznie polecić 😉
Kotlety z jarmużem i papryką
Ingredients
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 250 g jarmużu
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju
- 1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę podsmażoną z cebulą na oleju
- 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- 2 łyżki oleju do usmażenia cebuli
- 1 średnie jajko
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
- olej do smażenia opcjonalnie
- mąka do obtoczenia kotletów
Instructions
- Jarmuż bardzo dokładnie i drobno poszatkować. Do jarmużu wsypać łyżeczkę soli. Całość wymieszać, ugnieść i odstaw na bok, na 30 minut.
- Po tym czasie odcisnąć z wody. Odciśnięty jarmuż dodać do miski ze zmielonym mięsem. Następnie dodać podsmażoną cebulę z papryką. Dodać jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i uformować kotlety. Obtoczyć w mące.
- Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć kotlety z obu stron na rumiany kolor.
Podrzucam przepis na gołąbki bez zawijania https://kroolinaria.pl/przepis-na-golabki-bez-zawijania-w-sosie-pomidorowym/