Konefka poleca: pałki w sosie pomidorowym z fasolą
No przecież oczywista oczywistość, że Konefka nie może napisać, że króliś (doświadczalny) poleca, bo to byłoby wierutne kłamstwo i zaklinanie rzeczywistości.
Ale króliś może się ze swoim marudctwem bujać, bo kurczaczek był prima sort. I nawet nie przeszkadzało, że jest tam dodatek znienawidzonego przez Konefkę zielska czyli jarmużu. No ale zostały Konefce smętne resztki z robienia w tygodniu zdrowych smoothie, no i szkoda było wywalać do śmieci
Ale wcale ten jarmuż mnie psuje smaku, jest naprawdę mega smacznie, a to zasługa mocno pomidorowego sosu i dodatku fasoli. Paluszki i talerzyk lizać
Pałki w sosie pomidorowym z fasolą
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- sól pieprz, słodka papryka do natarcia mięsa
- 1/2 pora pokrojonego w talarki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1 szklanka mleka pełnego w temperaturze pokojowej
- 1 puszka pomidorów
- 6 pomidorów suszonych pokrojonych na mniejsze kawałki
- 2 garści jarmużu
- 1 puszka białej fasoli jaś
Instrukcje
- Pałki z kurczaka natrzeć czosnkiem i przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie przesmażyć na złoty kolor z każdej strony na dużej patelni
- Z patelni ściągnąć kurczaka i położyć na ręczniku papierowym. Na patelnię po smażeniu kurczaka dodać masło. Następnie dodać pora i smażyć kolejne kilka minut. Usunąć nadmiar tłuszczu. Dodać czosnek, paprykę mieloną i zioła prowansalskie.
- Następnie dodać buliony, mleko, pomidory w puszce, i suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i sos Worcestershire. Zagotować. Dodać jarmuż i dusić razem kilka minut. Wrzucić pałki z kurczaka i dusić razem około 30 minut. Pod koniec dodać fasolę i chwilę razem jeszcze pogotować.
Podrzucam też przepis na obłędny makaron https://kroolinaria.pl/poledwiczki-wieprzowe-z-makaronem-w-sosie/