Konefka poleca: polędwiczki wieprzowe z makaronem w Sosie
No kto inny, jak nie Konefka mógłby polecać mięsko. No chyba, że nie ta żrąca liście kreatura (króliś doświadczalny) dla której Konefka gotuje. Konefka jak najbardziej poleca, bo mamy i polędwiczki wieprzowe i makaron w sosie mocno grzybowym.
Makaron z serii fikuśnych, bo nazywa się gigli, ale możecie też użyć jakiś innych, jakie tam macie w szafkach czy sklepach. Taki Konefka spotkała u siebie na zadupiu i się przeokrutnie Konefce spodobał.
A jeszcze bardziej smakował z sosem z pieczarek. Sosik podrasowany winem, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Makaron wrzucany bezpośrednio do sosu, dzięki czemu jest nasiąknięty smakami i bardziej przez to aromatyczny. Całość sycąca, napakowana po brzegi smakami.
Króliś wyżarł prawie cały makaron, ale nie szkodzi, na otarcie łez zostały Konefce polędwiczki wieprzowe, więc był i wilk syty i owca cała. W roli wilka, Konefka oczywiście.
Polędwiczki wieprzowe z makaronem w sosie
Ingredients
- 750 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w plastry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól pieprz
- 500 g małych pieczarek przekrojonych na pół
- 1/ 2 cebuli pokrojonej w kostkę
- ½ szklanki wytrawnego białego wina
- 2 łyżki solonego masła
- 2 ½ szklanki bulionu wołowego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 8 suszonych pomidorów z zalewy drobno pokrojonych
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 250 g makaronu gigli mogą być też muszle czy kolanka
Instructions
- Polędwiczki doprawić solą, pieprzem i słodką papryką . Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podlać 1 szklanką bulionu wołowego i dusić ok 20 min.
- Na tej samej patelni roztopić masło na średnim ogniu i dodać pieczarki. Pozwolić im przyrumienić się z każdej strony przez 3-4 minuty. W razie potrzeby podsmażać partiami, pozostawiając przestrzeń wokół nich, aby były bardziej chrupiące.
- Do pieczarek dodać cebulę i dusić kilka minut. Następnie białe wino, tymianek i czosnek. Zagotować i dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodać suszone pomidory, pastę z suszonych pomidorów i koncentrat pomidorowy.
- Dodać mieszankę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Dodać sos sojowy i worcestershire. Gotować przez około 5 min. Dodać mleko . Zagotować. Dodać makaron i gotować do miękkości. Międzyczasie mieszać, żeby makaron się nie przypalił. Pod koniec dodać polędwiczki i wymieszać
A może polędwiczki w burakowym sosie curry? https://kroolinaria.pl/burakowe-curry-z-poledwica-wieprzowa/