Szukaj
Close this search box.

Paella z kurczakiem i chorizo

Króliś (doświadczalny) poleca: paellę z kurczakiem, chorizo i krewetkami

Fajna ta paella, nie tylko w smaku ale też w szybkości przygotowania. Nie jest to zbyt skomplikowane, ważne tylko, żeby trzymać się kilku zasad. Najważniejsza ZASADA: NIE MIESZAĆ. 

Jak już zalejecie bulionem, to niech Was rączka nie świerzbi, żeby kombinować coś z mieszaniem, bo Wam rączki przy tyłku pourywa. Nie dotykać, zostawić, niech sobie samo dochodzi. Potem przykryć jeszcze folią, żeby sobie zaparowało.

Najwięcej czasu zabierze pokrojenie składników, a potem w sumie samo się robi, serio, serio…a jak smakuje…Pamiętajcie też nie kombinować z innymi rodzajami ryżu, tylko ten do paelli. 

Czasami czym mniej się kombinuje, tym lepiej się na tym wychodzi 😉 Smacznego

Paella z kurczakiem i chorizo

Paella z kurczakiem i chorizo

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 3

Składniki
  

  • 1 1/2 szklanki ryżu do paelli
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 żółtej papryki pokrojonej w kostkę
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 150 mililitrów białego wytrawnego wina
  • 250 g krewetek
  • 1 filet z udka kurczaka pokrojony na mniejsze kawałki
  • 1 pędko kiełbasy chorizo pokrojonej w plasterki
  • 3 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do paelli
  • szczypta pieprzu
  • 0,12 grama szafranu
  • 3 łyżki oliwy

Instrukcje
 

  • Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu. Kiedy oliwa będzie ciepła, dodać chorizo. Na patelnię od razu dodać mięso z kurczaka. Przesmażyć i dodać cebulę. Smażyć razem przez około 3 minuty. Następnie dodać paprykę, dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać paprykę w proszku. Wlać 1/2 szklanki bulionu. Wsypać szafran. Dokładnie wymieszać i dodać wino. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut.
  • Teraz dodać ryż i bardzo dobrze wymieszać. Wlać bulion. WAŻNE. Od tego momentu nie można mieszać w ogóle potrawy. Czekać aż bulion się zagotuje. Dopilnować, żeby na powierzchni nie zostało żadne ziarenko ryżu. Cały ryż musi być pod powierzchnią bulionu.
  • Kiedy bulion się zagotuje, zredukować ogień. Gotować 12 minut, pamiętając, że NIE WOLNO MIESZAĆ.
  • Dodać krewetki. Całość przykryć folią aluminiową i zostawić na ogniu na kolejne 3 minuty. Wyłączyć ogień. Zostawić paellę pod przykryciem na kolejne 3 minuty. Teraz można ściągnąć folię. Nasza paella jest gotowa
Słowo kluczowe kiełbasa chorizo, krewetki, paella, ryż
paella
paella z chorizo
ryż z kurczakiem
paella z papryką

Podrzucam też przepis na Kremowy ryż z papryką i kurczakiem – kroolinaria

Inspiracja od Paella z kurczakiem i krewetkami – oryginalny hiszpański przepis (roadtripbus.pl)

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube