Króliś (doświadczalny) poleca: paellę z kurczakiem, chorizo i krewetkami
Fajna ta paella, nie tylko w smaku ale też w szybkości przygotowania. Nie jest to zbyt skomplikowane, ważne tylko, żeby trzymać się kilku zasad. Najważniejsza ZASADA: NIE MIESZAĆ.
Jak już zalejecie bulionem, to niech Was rączka nie świerzbi, żeby kombinować coś z mieszaniem, bo Wam rączki przy tyłku pourywa. Nie dotykać, zostawić, niech sobie samo dochodzi. Potem przykryć jeszcze folią, żeby sobie zaparowało.
Najwięcej czasu zabierze pokrojenie składników, a potem w sumie samo się robi, serio, serio…a jak smakuje…Pamiętajcie też nie kombinować z innymi rodzajami ryżu, tylko ten do paelli.
Czasami czym mniej się kombinuje, tym lepiej się na tym wychodzi 😉 Smacznego
Paella z kurczakiem i chorizo
Składniki
- 1 1/2 szklanki ryżu do paelli
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
- 1/2 żółtej papryki pokrojonej w kostkę
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 150 mililitrów białego wytrawnego wina
- 250 g krewetek
- 1 filet z udka kurczaka pokrojony na mniejsze kawałki
- 1 pędko kiełbasy chorizo pokrojonej w plasterki
- 3 łyżeczki papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do paelli
- szczypta pieprzu
- 0,12 grama szafranu
- 3 łyżki oliwy
Instrukcje
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu. Kiedy oliwa będzie ciepła, dodać chorizo. Na patelnię od razu dodać mięso z kurczaka. Przesmażyć i dodać cebulę. Smażyć razem przez około 3 minuty. Następnie dodać paprykę, dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać paprykę w proszku. Wlać 1/2 szklanki bulionu. Wsypać szafran. Dokładnie wymieszać i dodać wino. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut.
- Teraz dodać ryż i bardzo dobrze wymieszać. Wlać bulion. WAŻNE. Od tego momentu nie można mieszać w ogóle potrawy. Czekać aż bulion się zagotuje. Dopilnować, żeby na powierzchni nie zostało żadne ziarenko ryżu. Cały ryż musi być pod powierzchnią bulionu.
- Kiedy bulion się zagotuje, zredukować ogień. Gotować 12 minut, pamiętając, że NIE WOLNO MIESZAĆ.
- Dodać krewetki. Całość przykryć folią aluminiową i zostawić na ogniu na kolejne 3 minuty. Wyłączyć ogień. Zostawić paellę pod przykryciem na kolejne 3 minuty. Teraz można ściągnąć folię. Nasza paella jest gotowa
Podrzucam też przepis na Kremowy ryż z papryką i kurczakiem – kroolinaria
Inspiracja od Paella z kurczakiem i krewetkami – oryginalny hiszpański przepis (roadtripbus.pl)