Konefka poleca: Dyniowe naleśniki z białym serem w posypce cynamonowej
Idealne śniadanie nie istnie..wróć…oczywiście, że istnieje. Idealne śniadanie to takie, kiedy masz dzień wolny i przy okazji wypychasz królisia (doświadczalnego) za drzwi, żeby zajął się ratowaniem świata czy tam innymi pierdołami, a Ty możesz sobie zrobić pyszniutkie dyniowe naleśniki i zeżreć bez wyrzutów sumienia, bo nikt sie na Ciebie oskarżycielsko nie gapi. W roli oskarżycielskiego wgapiacza oczywiście króliś.
Ty smarujesz te delikatne dyniowe naleśniki białym serkiem, suto posypujesz cukrem z cynamonem a potem jak już zwiniesz w rulonik, taplasz je radośnie w rozpuszczonym masełku i ponownie obtaczasz jeszcze w posypce cukrowo cynamonowej. No rozpusta „całom gembom”, ale należy Wam się od czasu do czasu. Jesień jest? jest. Pizga złem? pizga…no to zasłuzyliście. Smacznego

Naleśniki dyniowe z serkiem w posypce cynamonowej
Ingredients
Na naleśniki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1 1/2 szklanki maki tortowej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
Na posypkę cynamonową
- 100 g masła roztopionego i przestudzonego
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki zmielonego cynamonu
dodatkowo
- serek biały kremowy może być mielony z wiaderka U mnie była to philadelphia
Instructions
Na naleśniki
- Mleko wymieszać razem z jajkami, olejem oraz puree z dyni. W następnej kolejności dodać przesianą mąkę, cukier, sól, cynamon, gałkę oraz imbir. Ciasto powinno być płynne, ale nie gęste. Na suchą patelnię wylewać niedużą porcję ciasta. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron. Smazyć na średnim ogni. Jak usmaży sie jedna strona bardzo delikatnie przewrócić na drugą stronę, bo naleśniki są bardzo delikatne
Na posypkę
- Cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.
Złożenie naleśników
- Każdy naleśnik posmarować cienko serkiem. Ja dodałam serek bez dodatków, bo sama posypka jest wystarczająco słodka. Posmarowany naleśnik posypać posypką, następnie złożyć na pół. Ponownie posmarować naleśnik serkiem, zwinąć w rulonik. Każdy rulonik zamoczyć w roztopionym maśle i obtoczyć w posypce cynamonowej





Inspiracja od I love bake
Podrzucam też przepis na Sernik dyniowy z kajmakiem i cynamonem – kroolinaria