Szukaj
Close this search box.

Sernik dyniowy z kajmakiem i cynamonem

Króliś (doświadczalny) poleca: sernik dyniowy z kajmakiem i cynamonem
Dalej w kuchni, bawimy się z dynią. Jak weekend, to na tapecie mamy coś słodkiego. We wdzięcznej roli czegoś słodkiego jest sernik dyniowy z dodatkiem kajmaku i cynamonu. Kremowy i wilgotny.
Króliś zachwycony, ale tem zachwycony w zasadzie wszystkim co słodkie. Dla Konefki troszkę taki nijaki, jakby mu czegoś brakowało, ale jak się zrobiło, to się wepchnęło w królisia i zjadł.
Jak macie nadmiar dyniowego puree, to zróbcie, choćby żeby wyrobić sobie własne zdanie. Konefka miała puree w puszcze, ale możecie też zrobic sami piekąc dynię w piekarniku. Żadne tam mecyje, prosto jest, choć trzeba trochę poczekać aż się upiecze. Smacznego

sernik dyniowy

sernik dyniowy

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
6 hours
Total Time 7 hours 30 minutes
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na ciasteczkowy spód

  • 250 g ciastek biscoff lotus
  • 80 g masła roztopionego

Na masę serową:

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 duże jajka
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 350 g puree z dyni ja miałam z puszki
  • 200 g masy kajmakowej z puszki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

dodatkowo

  • cynamon do oprószenia sernika
  • orzechy pekan do dekoracji

Instructions
 

Na ciasteczkowy spód

  • Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (26 cm). Mocno uklepać i docisnąć. Podpiec w temperaturze 175°C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
  • Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Formę z sernikiem włożyć do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.

Na sernik

  • W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną Składfników nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
  • Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160°C przez około 60 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i wystudzić a następnie schłodzić w lodówce. Sernik najlepiej zostawić w lodówce na całą noc. Przed podaniem osuszyć powierzchnię sernika i oprószyć cynamonem. Udekorować orzechami pekan
Keyword ciasta, cynamon, dynia, sernik, sernik dyniowy
sernik dyniowy

sernik z dyni

sernik dyniowy z kajmakiem

sernik z dynią i cynamonem

Inspiracja od

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube