Króliś (doświadczalny) poleca: sernik dyniowy z kajmakiem i cynamonem
Dalej w kuchni, bawimy się z dynią. Jak weekend, to na tapecie mamy coś słodkiego. We wdzięcznej roli czegoś słodkiego jest sernik dyniowy z dodatkiem kajmaku i cynamonu. Kremowy i wilgotny.
Króliś zachwycony, ale tem zachwycony w zasadzie wszystkim co słodkie. Dla Konefki troszkę taki nijaki, jakby mu czegoś brakowało, ale jak się zrobiło, to się wepchnęło w królisia i zjadł.
Jak macie nadmiar dyniowego puree, to zróbcie, choćby żeby wyrobić sobie własne zdanie. Konefka miała puree w puszcze, ale możecie też zrobic sami piekąc dynię w piekarniku. Żadne tam mecyje, prosto jest, choć trzeba trochę poczekać aż się upiecze. Smacznego
sernik dyniowy
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 1 hour hr
6 hours hrs
Total Time 7 hours hrs 30 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na ciasteczkowy spód
- 250 g ciastek biscoff lotus
- 80 g masła roztopionego
Na masę serową:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
- 250 g serka mascarpone
- 4 duże jajka
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 350 g puree z dyni ja miałam z puszki
- 200 g masy kajmakowej z puszki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
dodatkowo
- cynamon do oprószenia sernika
- orzechy pekan do dekoracji
Instructions
Na ciasteczkowy spód
- Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (26 cm). Mocno uklepać i docisnąć. Podpiec w temperaturze 175°C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
- Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Formę z sernikiem włożyć do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.
Na sernik
- W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną Składfników nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
- Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160°C przez około 60 minut.
- Wyjąć z piekarnika i wystudzić a następnie schłodzić w lodówce. Sernik najlepiej zostawić w lodówce na całą noc. Przed podaniem osuszyć powierzchnię sernika i oprószyć cynamonem. Udekorować orzechami pekan
Keyword ciasta, cynamon, dynia, sernik, sernik dyniowy
Inspiracja od