Muffinki czekoladowe z kremem porzeczkowym

Króliś (doświadczalny) poleca: muffinki czekoladowe z kremem porzeczkowym
Jak śpiewał Rogucki
„Jesteś różowy krem na cieście,
I byłbym ciebie jadł,
O wiele częściej.
O ile zechcesz…”
Jest różowy krem i owszem na wilgotnej, czekoladowej muffince nadziewanej dżemem porzeczkowym. Prawdziwą petardą jednak jest kremik z czarnej porzeczki, taki, że klękajcie narody.
Jak króliś (doświadczalny) zobaczył muffinki, to strzelił focha, że on dziewczyńskich ciastków jeść nie będzie. Foch mu przeszedł, ja zobaczył,  że muffinki niebezpiecznie szybko znikają i może się skończyć tak, że nic mu nie zostanie.
Foch poszedł do konta i króliś szybko się przeprosił z różowym kremem, potem nawet przekonywał, że przecież prawdziwy facet różu się nie boi i że róż jest sexy…a na koniec już  nawet śpiewał do muffinek piosenkę Roguckiego.
Koniecznie spróbujcie tego połączenia, bo naprawdę warto!!!

Muffinki czekoladowe z kremem porzeczkowym

Muffinki czekoladowe z kremem porzeczkowym

Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr 30 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na muffinki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g mąki migdałowej mielone migdały
  • 200 g gorzkiej czekolady ok. 70% zawartości kakao
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na nadzienie

  • pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

Na frużelinę porzeczkową:

  • 250 g czarnej porzeczki świeżej lub mrożonej, odszypułkowanej
  • 6 g żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Na krem porzeczkowy do muffinek:

  • 375 g serka mascarpone schłodzonego
  • frużelina porzeczkowa całość, schłodzona

Instructions
 

Na muffinki

  • Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia.
  • Jajka ubić na gęstą, puszystą pianę dodając po trochu cukier.
  • Do ubitej piany z jajek dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać delikatnie silikonową szpatułką.
  • Mąkę pszenną połączyć z mąką migdałową i proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników i delikatnie połączyć silikonową szpatułką.
  • Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki.
  • Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.

Na frużelinę porzeczkową:

  • Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, tylko do jej przykrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • W małym garnuszku wymieszać porzeczki z cukrem. Umieścić na gazie o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Do gorącego sosu owocowego dodać żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia, by sos owocowy zgęstniał, by osiągnął konsystencję żelu – kisielu.

Na krem porzeczkowy do muffinek:

  • Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.

Na muffinki

  • Wystudzone babeczki przygotować: lekko ściąć nożem wybrzuszoną powierzchnię. Delikatnie wydrążyć środek babeczek. Wydrążony środek  łyżeczką nadziać dżemem porzeczkowym.
  • Gotowy krem porzeczkowy umieścić w rękawie cukierniczym zakończonym tylką dekoracyjną. Krem wyciskać na babeczki
Keyword czekoladowe muffinki, krem porzeczkowy, muffinki
Muffinki czekoladowe z kremem porzeczkowym
Muffinki czekoladowe
Muffinki mocno czekoladowe z dżemem
Babczki czkoladowe
Muffinki z kremem porzeczkowym
Babczki czekoladowe
Muffinki czekoladowe z kremem porzeczkowym i dżemem

Podrzucam przepis na inne mufinki zwierzaczki https://kroolinaria.pl/muffinki-losiopodobne/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube