Króliś (doświadczalny) poleca: migdałową roladę z bitą śmietaną i kiwi curd
Oj, dobre to było, nawet bardzo dobre, ale stanowczo za mało. Ta roda biszkoptowa z dodatkiem mielonych migdałów to cymesik. Bardzo delikatna, puszysta i robi tu połowę roboty.
Drugą połowę roboty odwala kiwi curd. Co to jest curd chyba nie trzeba Wam mówić? Nie trzeba? No to Konefka Wam powie. Curd to połączone masełko z cukrem, żóltkami jajek i owocowym puree. W tym przypadku kiwi. Całośc o konsystencji budyniu zapakowane w ta roladę. Do tego trochę bitej śmietany. No, deser idealny.
Niestety, do takiego wniosku doszedł też króliś (doświadczalny), bo trzeba go było siłą odciągać od lodówki.
Deser jest słodki, ale tak musi być jak ma się gorzkie życie z królisiem. Trzeba je sobie jakoś osłodzić.
Migdałowa rolada z bitą śmietaną i kiwi curd
Ingredients
Na kiwi curd
- 10 sztuk kiwi obranych i zblendowanych
- 1 i 1/2 szkl cukru
- 150 g masła
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 2 cytryny sok
Na biszkopt migdałowy
- 10 jaj białka i żółtka osobno
- 2 szkl drobnego cukru
- 0.6 szkl mąki pszennej
- 0.6 szkl mąki ziemniaczanej
- 0.6 szkl mielonych migdałów
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Instructions
Na kiwi curd
- Miękkie masło umieścić w rondelku i postawić na ogniu. Dodać cukier. Krótko wymieszać i połączyć z masłem. Następnie dodać żółtka i jajka. Wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać zblendowane kiw. Wymieszać
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. (Może to zająć trochę czasu, żeby uzyskać pożądaną konsystencję)
Na biszkopt migdałowy
- W misie miksera umieścić żółtka z 1 szkl cukru i ubić aż masa będzie całkowicie biała i zwiększy swoją objętość.
- Mąki i mielone migdały połączyć z proszkiem do pieczenia i koniecznie przesiać.
- Do miski z żółtkami w kilku partiach dodawać suche, przesiane składniki do połączenia.
- W osobnej misce ubić białka z cukrem, tak, żeby paian była lśniąca i sztywna.
- Ubite białka dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć szpatułką
- Dużą blachę ok 36/30 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180. Piec około 15-20 min. Po upieczeniu od razu zwinąć w roladę. Wystudzić
Na krem śmietanowy
- Ubić śmietanę z cukrem do uzyskania puszystego kremu
- Na roladę
- Wierzch posmarować bitą śmietaną i na wierzchu wyłożyć kiwi curd. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem można posmarować lekko resztką bitej śmietany lub posypać cukrem pudrem. U mnie na wierzchu odrobina śmietany a na to pistacje i liofilizowana jagoda
Podrzucam też przepis na Rolada biszkoptowa z żurawiną – kroolinaria