Króliś (doświadczalny) poleca: mięsną roladę z nadzieniem z suszonych pomidorów
Aż dziwne, że poleca, bo to przeca mięcho, ale poleca i to jest najważniejsze. Konefka oczywiście, że poleca, bo mięsożerna i to są jak najbardziej jej smaki.
Rolada z mięsa mielonego z domowej roboty pastą z suszonych pomidorów. Możecie też jak nie chce Wam się bawić dodać tylko posiekane suszone pomidory. W Konefkowej paście są suszone pomidory, por, czosnek i trochę pesto z pomidorów.
Taką roladą to obskoczycie obiad, ale też możecie wykorzystać na kanapki. Takie dwa w jednym. Ma się ten „łep”, co nie?
Mięsna rolada z nadzieniem z suszonych pomidorów
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na pomidorową pastę
- 1/2 pora drobno pokrojonego
- 1/2 słoika suszonych pomidorów z zalewy (odsączonych) drobno pokrojonych
- 3 łyżki pesto z suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
Na mięsną roladę
- 1/3 szklanki bułki tartej
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 duże jajko
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka świeżej poszatkowanej pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- ½ cebuli pokrojonej w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 500 g mielonej wołowiny
Instrukcje
Na pomidorową pastę
- Na dużej patelni umieścić masło i olej. Na gorący tłuszcz dodać pora i zeszklić. Dodać czosnek i przyprawy. Wymieszać. Dodać suszone pomidory i odrobinę wody. Wymieszać i kilka minut razem dusić. Następnie dodać pesto. Wymieszać i chwilę jeszcze razem dusić. Odstawić z ognia i dobrze wystudzić
Na mięsną roladę
- W dużej misce wymieszać bułkę tartą, mleko, śmietanę, jajko, sól, pieprz, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i pietruszkę. Odstawić miksturę na bok, aby mleko wsiąkło w bułkę tartą przez co najmniej 10 minut.
- Rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju na średniej patelni na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę i podsmażać, aż będzie przezroczysta. Dodać czosnek i podsmażać przez 30 sekund. Dodać mieszankę cebuli i czosnku do mieszanki bułki tartej.
- Gdy mieszanka bułki tartej będzie gotowa, dodać mięso. Dobrze wymieszać dłonią napowietrzając masę.
- Następnie na płacie papieru do pieczenia wyłożyć mięso mielone. Mięso formować w prostokąt o grubości ok 1 cm.
- Rozprowadzić pastę z pomidorów po całej powierzchni mięsa zostawiając po 2 cm miejsca po dwóch krawędziach dłuższych boków.
- Następnie zwinąć ciasno roladę pomagając sobie papierem na którym jest rozłożona.Roladę zwijać zaczynając od dłuższego boku. Całość dodatkowo zawinąć w folię aluminiową.
- Gotową roladę włożyć do blaszki. Roladę z mięsa i pasty z suszonych pomidorów piec w 200C przez 50 minut. Przed końcem pieczenia wyjąć z piekarnika, ściagnąć folię, posmarować olejem i wstawić do piekarnika na kilka minut do zrumienienia
Słowo kluczowe mięso mielone, rolada, suszone pomidory, wieprzowina, wołowina
Podrzucam też przepis na Pulpety z pieczarkami – kroolinaria
Inspiracja na roladę od Rolada z mięsa i pasty z suszonych pomidorów ⋆ M&M COOKING (mmcooking.pl)