Pulpety z pieczarkami

Króliś (doświadczalny) poleca: pulpety z pieczarkami

To taki obiad, dwa w jednym. Same pulpety wymieszane z tartymi pieczarkami i cebulą i do tego sos pieczarkowy ale podkręcony wędzoną papryką i suszonymi pomidorami.
Ta kombinacja to dlatego, że jakoś się Konefce dziwnie w chałupie dużo „pieczarków” zrobiło, a wyrzucać szkoda było.
Konefka po tych całym wyjadaniu wigilijnych dań, miała już taką chcicę na mięcho, że głowa mała.
Króliś jako mało mięsożerne stworzenia na tym bezmięsnym to by jeszcze może i pociągnęła, ale Konefka się już przewracała.
Pulpety aromatyczne, soczyste a sosik charakterny jak Konefka

Pulpety z pieczarkami

Prep Time 30 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr 15 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na pulpety

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego np. z szynki
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • łyżka musztardy u mnie paprykowa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
  • sól pieprz

Na sos pieczarkowy

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g małych pieczarek
  • 4 pomidory suszone pokrojone w paski
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl wody
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól pieprz

Instructions
 

Na pulpety

  • Na patelni roztopić masło, kiedy zacznie się pienić dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć aż zrobi się szklista. Następnie dodać starte pieczarki, smażyć kilka minut aż z grzybów odparuje cała woda. Podsmażoną cebulę z pieczarkami dobrze wystudzić, dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Masę mięsną doprawić solą i pieprzem ziołowym.
  • Następnie z formować niewielkie pulpeciki. Na gorącym oleju smażyć pulpety.

Na sos pieczarkowy

  • Na rozgrzany olej wrzucić całe pieczarki. Posolić i obsmażyć. Dodać czosnek i paprykę. Podsmażyć jeszcze chwilę. Podlać wodą i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. Dusić żeby powstał sos, pod koniec dodać masło i dobrze wymieszać. Do sosu dodac pulpety i razem dusić 15 minut
Keyword pieczarki, pulpety
Pulpety z pieczarkami
Pulpety w sosie pieczarkowym
pulpety miésne z tartymi pieczarkami

Podrzucam też przepis na pulpety z jarmużem https://kroolinaria.pl/przepis-na-pulpety-z-jarmuzem/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube