Króliś (doświadczalny) poleca: pulpety z pieczarkami
To taki obiad, dwa w jednym. Same pulpety wymieszane z tartymi pieczarkami i cebulą i do tego sos pieczarkowy ale podkręcony wędzoną papryką i suszonymi pomidorami.
Ta kombinacja to dlatego, że jakoś się Konefce dziwnie w chałupie dużo „pieczarków” zrobiło, a wyrzucać szkoda było.
Konefka po tych całym wyjadaniu wigilijnych dań, miała już taką chcicę na mięcho, że głowa mała.
Króliś jako mało mięsożerne stworzenia na tym bezmięsnym to by jeszcze może i pociągnęła, ale Konefka się już przewracała.
Pulpety aromatyczne, soczyste a sosik charakterny jak Konefka
Pulpety z pieczarkami
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr 15 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na pulpety
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego np. z szynki
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebula
- łyżka musztardy u mnie paprykowa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
- sól pieprz
Na sos pieczarkowy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 400 g małych pieczarek
- 4 pomidory suszone pokrojone w paski
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szkl wody
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól pieprz
Instructions
Na pulpety
- Na patelni roztopić masło, kiedy zacznie się pienić dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć aż zrobi się szklista. Następnie dodać starte pieczarki, smażyć kilka minut aż z grzybów odparuje cała woda. Podsmażoną cebulę z pieczarkami dobrze wystudzić, dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Masę mięsną doprawić solą i pieprzem ziołowym.
- Następnie z formować niewielkie pulpeciki. Na gorącym oleju smażyć pulpety.
Na sos pieczarkowy
- Na rozgrzany olej wrzucić całe pieczarki. Posolić i obsmażyć. Dodać czosnek i paprykę. Podsmażyć jeszcze chwilę. Podlać wodą i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. Dusić żeby powstał sos, pod koniec dodać masło i dobrze wymieszać. Do sosu dodac pulpety i razem dusić 15 minut
Keyword pieczarki, pulpety
Podrzucam też przepis na pulpety z jarmużem https://kroolinaria.pl/przepis-na-pulpety-z-jarmuzem/