Marokańskie chlebki z mięsnym nadzieniem

Marokańskie chlebki z mięsnym nadzieniem

Marokańskie chlebki z mięsnym nadzieniem

Marokańskie chlebki z mięsnym nadzieniem

Marokańskie chlebki z mięsnym nadzieniem

Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour
Course Main Course
Cuisine international
Servings 8

Ingredients
  

Mięsne nadzienie

  • 450 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 pora zielona część pokrojonego na małe kawałki
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 1 papryka żółta pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka ugotowana i pokrojona w kostkę
  • 8 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka mąki przennej
  • 2 łyżki oleju

Ciasto

  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych
  • 130 ml mleka
  • 150 g jogurtu naturalnego dałam kwaśną śmietanę
  • około 1/2 – 1 łyżeczka soli

Instructions
 

Mięsne nadzienie

  • Na gorący olej wrzucić pora i chwilę przesmażyć. Następnie dodać czosnek i dusić chwilę razem. Następnie dodać paprykę i dusić pod przykryciem  5 minut. Po tym czasie dodać pomidory i mięso, wymieszać. Dodać marchew i bulion. Dodać paprykę słodką i zioła prowansalskie. Dusić na średnim ogniu przez około 30 min. Pod koniec dodać łyżeczkę suchej mąki i dobrze wymieszać. Chwilę jeszcze dusić, żeby całość zgęstniała.

Ciasto

  • Mleko podgrzać. Do osobnego garnuszka wlać kilka łyżek mleka, dodać do niego rozkruszone, świeże lub suche  drożdże (mleko powinno być lekko ciepłe, nie gorące), dokładnie wymieszać.
  • Do reszty ciepłego mleka dodać masło, mieszać do roztopienia.
  • Mąkę przesiać do miski. Dodajemy sól, śmietanę, drożdże oraz mleko z masłem. Mieszać łyżką do połączenia, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Odstawić po przykryciem na około 15 minut.
  • Ciasto podzielić  na równej wielkości kawałki (około 8-11, w zależności od tego, jak duże chcemy otrzymać „bułeczki). U mnie było to 8 kawałków, po ok 95g.
  • Każdy kawałek  rozpłaszczyć w dłoni i na środek dać 1-2 łyżki nadzienia. Dokładnie zlepić. Ułożyć na desce łączeniem do dołu i delikatnie spłaszczyć dociskając bułeczki dłonią.
  • Smażyć na rozgrzanej suchej patelni, na niedużym ogniu, po kilka minut z obu stron, do zarumienienia.
Keyword buki, mięso mielone, papryka, pomidory suszone
Marokańskie chlebki z mięsnym nadzieniem
chlebki z nadzieniem
chlebki z mięsem
chlebki marokańskie
chlenbki z mięsem mielonym

Podrzucam też przepis na paprykę faszerowaną Papryka faszerowana kaszą gryczaną i mięsem – kroolinaria

Inspiracja przepisem Marokańskie chlebki z patelni – Smaki na talerzu

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube