Marokańskie chlebki z mięsnym nadzieniem
Marokańskie chlebki z mięsnym nadzieniem
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 8
Ingredients
Mięsne nadzienie
- 450 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 pora zielona część pokrojonego na małe kawałki
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 1 papryka żółta pokrojona w kostkę
- 1 marchewka ugotowana i pokrojona w kostkę
- 8 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 300 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mąki przennej
- 2 łyżki oleju
Ciasto
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych
- 130 ml mleka
- 150 g jogurtu naturalnego dałam kwaśną śmietanę
- około 1/2 – 1 łyżeczka soli
Instructions
Mięsne nadzienie
- Na gorący olej wrzucić pora i chwilę przesmażyć. Następnie dodać czosnek i dusić chwilę razem. Następnie dodać paprykę i dusić pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie dodać pomidory i mięso, wymieszać. Dodać marchew i bulion. Dodać paprykę słodką i zioła prowansalskie. Dusić na średnim ogniu przez około 30 min. Pod koniec dodać łyżeczkę suchej mąki i dobrze wymieszać. Chwilę jeszcze dusić, żeby całość zgęstniała.
Ciasto
- Mleko podgrzać. Do osobnego garnuszka wlać kilka łyżek mleka, dodać do niego rozkruszone, świeże lub suche drożdże (mleko powinno być lekko ciepłe, nie gorące), dokładnie wymieszać.
- Do reszty ciepłego mleka dodać masło, mieszać do roztopienia.
- Mąkę przesiać do miski. Dodajemy sól, śmietanę, drożdże oraz mleko z masłem. Mieszać łyżką do połączenia, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Odstawić po przykryciem na około 15 minut.
- Ciasto podzielić na równej wielkości kawałki (około 8-11, w zależności od tego, jak duże chcemy otrzymać „bułeczki). U mnie było to 8 kawałków, po ok 95g.
- Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoni i na środek dać 1-2 łyżki nadzienia. Dokładnie zlepić. Ułożyć na desce łączeniem do dołu i delikatnie spłaszczyć dociskając bułeczki dłonią.
- Smażyć na rozgrzanej suchej patelni, na niedużym ogniu, po kilka minut z obu stron, do zarumienienia.
Keyword buki, mięso mielone, papryka, pomidory suszone
Podrzucam też przepis na paprykę faszerowaną Papryka faszerowana kaszą gryczaną i mięsem – kroolinaria
Inspiracja przepisem Marokańskie chlebki z patelni – Smaki na talerzu