Króliś (doświadczalny) poleca: makaron z pesto z pieczonej papryki
Najlepiej to takie pesto zrobić sobie dzień wcześniej i mieć już w lodówce skitrany słoiczek. Wtedy jak już macie taki słoiczek dobroci, zrobienia obiadu to przysłowiowa bułka z masłem.
Nawet króliś by sobie poradził. Wystarczy ugotować makaron, do tego kawałek jakiejś ryby (może też być pierś z kurczaka na ten przykład) i obiad w zasadzie gotowy.
Pesto z pieczonej papryki wymiata i poleca się na obiad, gdy nie macie weny stać przy garach.

Makaron z pesto z pieczonej papryki
Prep Time 30 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 30 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
Pesto z czerwonej papryki
- 4 czerwone papryki
- 2-4 ząbki czosnku
- 100 g parmezanu
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- 1 szczypta pieprzu
- 2 garście naci pietruszki
- 1 szklanka niesolonych pistacji uprażone na patelni o nieprzywierającej powłoce
- sól
- pieprz ziołowy
dodatkowo
- dwie porcje ugotowanego ulubionego makaronu
- 2 kawałki po 150 g wędzonej ryby u mnie łosoś
- pokruszone pistacje
- nać pietruszki
Instructions
Pesto z czerwonej papryki
- Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
- Z pieczonej papryki usunąć skórę.
- Umieścić w blenderze, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę
Na makaron
- Ugotowany makaron wymieszać z pesto, delikatnie połączyć z rybą. Podawać z pistacjami i nacią pietruszki
Keyword czerwona papryka, makarony, parmezan, pesto, wędzona ryba




Podrzucam też przepis na Makaronowe muszle z łososiem – kroolinaria