Konefka poleca: muszle makaronowe z łososiem w sosie z suszonych pomidorów
Niedzielny obiad to i powiało lekkim luksusem. Muszle makaronowe nadziewane mieszanką łososia, kremowego serka, suszonych pomidorów i koperku w mega aromatycznym sosie z suszonych pomidorów.
Takie danie bardziej pod kubki smakowe królisia (doświadczalnego) niż Konefki, ze względu na rybę. Króliś całował prawie Konefkę po stopach za to danie, co zdarza się…wcale, więc święto panie, bo chyba musiało smakować. Bez stresu…stopy były uprzednio umyte.
Makaronowe muszle z łososiem
Prep Time 45 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
Total Time 1 hour hr 15 minutes mins
Servings 4
Ingredients
Na sos
- 1/2 pora pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki masła
- 8 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- 1500 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 150 ml słodkiej śmietanki do sosów
- 1 pęczek koperku posiekanego
Na nadzienie:
- 180 g upieczonego łososia
- 140 g serka kremowego philadelphia intense
- 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- 1 pęczek koperku drobno posiekanego
dodatkowo
- 17 muszli makaronowych ugotowanych al dente
Instructions
Na sos
- Na patelnię wrzucić masło i na gorącym tłuszczu poddusić pora. Następnie dodać suszone pomidory i czosnek. Dusić dalej razem kilka minut. Następnie dodac słodką paprykę i chwilę razem smażyć. Wlać bulion i dobrze wymieszać. Dodać koncentrat, słodką śmietankę i zagotować. Pod koniec dodać koperek.
Na nadzienie
- Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać widelcem
Na muszle
- Muszle ugotować na półtwardo. Odcedzić i przelać zimną wodą. Muszle nadziewać łososiem z serkiem. Do naczynia żaroodpornego wlać sos z suszonych pomidorów. Układać na nim jedna koło drugiej nadziewane farszem muszle. Przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu ok 20 minut.