Szukaj
Close this search box.

Łososiowe zawijańce

Króliś (doświadczalny) poleca: łososiowe zawijańce
W Anglii upał. Nie wiadomo co jeść lub nie jeść. Coś by wypadało, żeby człowiek, Króliś (doświadczalny) z głodu się nie przekręcił. Do tego mamy piątunio, więc według fejsbukowych speców, musi być ryba, bo jak podasz mięso w piątek to pójdziesz do piekła i tam będziesz się smażył.
Przy obecnych temperaturach, ostatnią rzeczą jaka Wam potrzebna to dodatkowe ogrzewanie z kociołka. Robicie więc rybę. Coś trochę lżejszego niż wieprzowina czy wołowina ale smacznie i dodatkowo fajnie podane. Można jeść też w wersji na zimno
Łosoś z nadzieniem z oliwek, szpinaku, suszonych pomidorów zawinięty w ciasto od pizzy.Nawet Konefka nie bardzo przepadająca za rybami w takiej postaci spałaszowała i przeżyła. Znaczy spokojnie możecie robić i jeść. Przetestowane i obyło się bez ofiar w ludziach

Łososiowe zawijańce

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
1 godzina 30 minuty
Łączny czas 2 godziny 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na ciasto do pizzy

  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 0,75 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczka drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki cukru
  • oliwa

Na nadzienie

  • 400 g młodego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • garść suszonych pomidorów drobno posiekanych
  • garść czarnych oliwek posiekanych na mniejsze kawałki
  • 1/2 słoiczka pasty z suszonych pomidorów

dodatkowo

  • 500 g łososia ok. 4 kawałków bez skóry

Instrukcje
 

Na ciasto do pizzy

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 6 części.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h)

Na nadzienie:

  • Świeży szpinak dokładnie umyć. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.
  • Na patelnię wrzucić masło i roztopić. Następnie dodać szpinak. Smażyć 1 minutę. Dodać czosnek. Następnie dodać suszone pomidory i oliwki. Razem chwilę przesmażyć. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać pastę z pomidorów

Na łososiowe zawijańce

  • Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 4 części. Na każdą część nałożyć farsz i rozłożyć równomiernie. Na wierzch nałożyć kawałek łososia. Zwinąć w roladkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 25 min. Podawać według uznania. U mnie danie podane pokrojone w grubsze plastry
Słowo kluczowe losos, oliwki, pizza, suszone pomidory, szpinak
Łososiowe zawijańce
łosoś zawiniety w ciasto drożdżowe
Łosoś w cieście na pizzę z suszonymi pomidorami

Podrzucam przepis na szparagowe zaijańce https://kroolinaria.pl/szparagowe-zawijance/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube