Króliś (doświadczalny) poleca: łososiowe zawijańce
W Anglii upał. Nie wiadomo co jeść lub nie jeść. Coś by wypadało, żeby człowiek, Króliś (doświadczalny) z głodu się nie przekręcił. Do tego mamy piątunio, więc według fejsbukowych speców, musi być ryba, bo jak podasz mięso w piątek to pójdziesz do piekła i tam będziesz się smażył.
Przy obecnych temperaturach, ostatnią rzeczą jaka Wam potrzebna to dodatkowe ogrzewanie z kociołka. Robicie więc rybę. Coś trochę lżejszego niż wieprzowina czy wołowina ale smacznie i dodatkowo fajnie podane. Można jeść też w wersji na zimno
Łosoś z nadzieniem z oliwek, szpinaku, suszonych pomidorów zawinięty w ciasto od pizzy.Nawet Konefka nie bardzo przepadająca za rybami w takiej postaci spałaszowała i przeżyła. Znaczy spokojnie możecie robić i jeść. Przetestowane i obyło się bez ofiar w ludziach
Łososiowe zawijańce
Ingredients
Na ciasto do pizzy
- 2 szklanki mąki chlebowej
- 0,75 szklanki wody
- 1/2 łyżeczka drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki cukru
- oliwa
Na nadzienie
- 400 g młodego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- garść suszonych pomidorów drobno posiekanych
- garść czarnych oliwek posiekanych na mniejsze kawałki
- 1/2 słoiczka pasty z suszonych pomidorów
dodatkowo
- 500 g łososia ok. 4 kawałków bez skóry
Instructions
Na ciasto do pizzy
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski, rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 6 części.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h)
Na nadzienie:
- Świeży szpinak dokładnie umyć. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.
- Na patelnię wrzucić masło i roztopić. Następnie dodać szpinak. Smażyć 1 minutę. Dodać czosnek. Następnie dodać suszone pomidory i oliwki. Razem chwilę przesmażyć. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać pastę z pomidorów
Na łososiowe zawijańce
- Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 4 części. Na każdą część nałożyć farsz i rozłożyć równomiernie. Na wierzch nałożyć kawałek łososia. Zwinąć w roladkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 25 min. Podawać według uznania. U mnie danie podane pokrojone w grubsze plastry
Podrzucam przepis na szparagowe zaijańce https://kroolinaria.pl/szparagowe-zawijance/