Łosoś w sosie paprykowym ze szpinakiem. Dzisiejszy obiad z serii: leżę i pachnę. A wszystko to zawdzięczamy przebiegłości Konefki, która znana jest z tego, że gotuje dla armii wojska. Tydzień temu tyle tego paprykowego sosiku machnęła, że starczyłoby dla wszystkich w okolicy.
Konefka wzięła więc część tego sosu i zamroziła, co by nie wyrzucać, bo smaczna cholera. W ten weekend było jak znalazł. Sosik odmrożony, do sosiku wrzucony szpinak i łosoś, który dusił się w tych dobrociach.
Konefka się nie obejrzała i obiad był gotowy, więc resztę popołudnia można było przeznaczyć na leżakowanie. Sos też nie jest jakoś specjalnie pracochłonny, więc spokojnie możecie szybko przygotować i poleżeć jak Konefka
Łosoś w sosie paprykowym ze szpinakiem
Składniki
Na sos
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 papryki czerwona pokrojone w kostkę
- 2 papryki pomarańczowe pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 4 łyżki pikantnego ajvaru
- sól
- pieprz ziołowy
dodatkowo
- 1 opakowanie szpinaku
- 6-8 kawałków łososia
Instrukcje
Na łososia w sosie
- Na patelnię dodać tłuszcz. Na to wrzucić cebulę i dusić aż się zeszkli. Dodać czosnek. Przesmażyć i dodać papryki. Dobrze wymieszać i smażyć dwie minuty. Dodać słodką paprykę i znów chwilę przesmażyć. Dodać bulion wołowy i ajvar. Dobrze wymieszać i gotować aż sos zgęstnieje a papryka będzie miękka. Pod koniec dodać szpinak i dusić kilka minut. Po tym czasie dodać łososia i dusić 15 min.
Podrzucam też przepis na kotlety z łososia https://kroolinaria.pl/kotlety-z-lososia-z-suszonymi-pomidorami/