Króliś (doświadczalny) poleca: łopatkę wieprzową w sosie cebulowym
Nareszczie jakiś porządny obiad, a nie jakieś chwasty dla królisia. No dobra jakieś chwasty też są, ale w formie dodatku, jako surówka z czerwonej kapusty. Jako danie główne, łopatka wieprzowa w sosie cebulowym, z dodatkiem podpieczonych ziemniorów, no i ta surówka. Taki prawdziwy obiad, co nie?
Króliś coś tam kręcił nosem, ale to żadna nowość, można się przyzwyczaić. Został bfaszerowany ziemniorami i surówką, więc nie miał po takiej dawce atrakcji, dalej pyskować.
Tu się wszystko razem ładnie zgrywa i poleca, nie tylko na niedzielny obiad. Pyskujacego królisia, jak będzie się rzucał, profilaktycznie zamknijcie w szafie, niech tam straszy. Akurat zaraz Haloween więc jego zawodzenie i jęczenie nikogo nie zdziwi
Łopatka wieprzowa w sosie cebulowym
Ingredients
- 600 g łopatki wieprzowej 4 plastry łopatki
- 400 g cebuli białej pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 300 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- 90 ml oleju
- sól pieprz ziołowy
- tymianek suszony
- czerwona papryka w proszku
- 2 gałązki marynowanego zielonego pieprzu (jak nie macie, nie musicie)
Instructions
- Łopatkę doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso przez ok. 5 minut z każdej strony do zarumienienia się. Kotlety zdjąć z patelni i położyć na talerzu. Na patelnię po smażeniu kotletów wrzucić cebulę i smażyć do złocistego koloru. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do cebuli i smażyć dodatkową minutę.
- Gdy cebula już będzie podsmażona, wlać na patelnię bulion i wrzucić łopatkę. Dodać również liść laurowy, ziele angielskie, pieprz marynowany oraz łyżeczkę musztardy. Mięso duśić pod przykryciem na małym ogniu, aż do uzyskania miękkości, przez ok. 60 minut.
- Gdy bulion już nieco odparuje, wyciągnąć mięso. Do blendera przelać zawartość patelni (bez marynowanego pieprzu, ziela i liścia laurowego), dodać śmietankę i zmiksować.
- Łopatkę podawać z tak przygotowanym sosem
Podrzucam też przepis na Gulasz wieprzowy z dynią, jarmużem i makaronem – kroolinaria