Szukaj
Close this search box.
Łopatka wieprzowa w sosie cebulowym

Łopatka wieprzowa w sosie cebulowym

Króliś (doświadczalny) poleca: łopatkę wieprzową w sosie cebulowym
Nareszczie jakiś porządny obiad, a nie jakieś chwasty dla królisia. No dobra jakieś chwasty też są, ale w formie dodatku, jako surówka z czerwonej kapusty. Jako danie główne, łopatka wieprzowa w sosie cebulowym, z dodatkiem podpieczonych ziemniorów, no i ta surówka. Taki prawdziwy obiad, co nie?
Króliś coś tam kręcił nosem, ale to żadna nowość, można się przyzwyczaić. Został bfaszerowany ziemniorami i surówką, więc nie miał po takiej dawce atrakcji, dalej pyskować.
Tu się wszystko razem ładnie zgrywa i poleca, nie tylko na niedzielny obiad. Pyskujacego królisia, jak będzie się rzucał, profilaktycznie zamknijcie w szafie, niech tam straszy. Akurat zaraz Haloween więc jego zawodzenie i jęczenie nikogo nie zdziwi

Łopatka wieprzowa w sosie cebulowym

Łopatka wieprzowa w sosie cebulowym

Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 15 minutes
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

  • 600 g łopatki wieprzowej 4 plastry łopatki
  • 400 g cebuli białej pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 90 ml oleju
  • sól pieprz ziołowy
  • tymianek suszony
  • czerwona papryka w proszku
  • 2 gałązki marynowanego zielonego pieprzu (jak nie macie, nie musicie)

Instructions
 

  • Łopatkę doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso przez ok. 5 minut z każdej strony do zarumienienia się. Kotlety zdjąć z patelni i położyć na talerzu. Na patelnię po smażeniu kotletów wrzucić cebulę i smażyć do złocistego koloru. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do cebuli i smażyć dodatkową minutę.
  • Gdy cebula już będzie podsmażona, wlać na patelnię bulion i wrzucić łopatkę. Dodać również liść laurowy, ziele angielskie, pieprz marynowany oraz łyżeczkę musztardy. Mięso duśić pod przykryciem na małym ogniu, aż do uzyskania miękkości, przez ok. 60 minut.
  • Gdy bulion już nieco odparuje, wyciągnąć mięso. Do blendera przelać zawartość patelni (bez marynowanego pieprzu, ziela i liścia laurowego), dodać śmietankę i zmiksować.
  • Łopatkę podawać z tak przygotowanym sosem
Keyword cebula, łopatka wieprzowa, pieprz marynowany, sos cebulowy
łopatka wieprzowa

łopatka w sosie cebulowym

wieprzowina w sosie cebulowym

łopatka w krwmowym sosie

Podrzucam też przepis na Gulasz wieprzowy z dynią, jarmużem i makaronem – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube