Gulasz wieprzowy z dynią, jarmużem i makaronem
Gulasz wieprzowy z dynią, jarmużem i makaronem
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 1 hour hr 30 minutes mins
Total Time 2 hours hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
- 700 g łopatki wieprzowej pokrojonej w grubszą kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 300 g dyni pokrojonej w grubszą kostkę
- 10 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
- 2 -3 garści jarmużu ugotwanego w osolonej wodzie odcedzonego
- 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 150 ml śmietanki kremówki
- 1 szklanka drobnego makaronu typu kolanka u mnie był to makaron rummo lumachine no39
Instructions
- Mięso doprawić w misce przyprawami i odstawić na 30 minut. Na dużej, głębokiej patelni lub w dużym garnku umieścić tłuszcz. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso i dobrze obsmażyć z każdej strony. Następnie dodać cebulę i przesmażyć z mięsem. Dodać suszone pomidory i przesmażyć z resztą składników. Dodać czosnek.
- Następnie wlać wino i gotować przez ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości mięsa przez ok. 1 godzinę i 15 minut. W międzyczasie doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą.
- Do gulaszu dodać dynię, wymieszać i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. Pod koniec dodać śmnietankę, wymieszać. Następnie wsypać suchy makaron i gotować w sosie do miękkości. W razie konieczności, jak zauważycie, że makaron wchłonął wiekszość płynu, dodać bulion wołowy wymieszany z odrobiną śmietany kremówki. na koniec dodać odcedzony jarmuż i wymieszać
Keyword dynia, gulasz, gulasz wieprzowy, jarmuż, suszone pomidory, wieprzowina
Podrzucam też przepis na Butter chicken – kroolinaria