Króliś (doświadczalny) poleca: zupę KWASEK
Pewnie wielu z Was zna tą zupę, ale być może po inną nazwą. U Konefki mówiło się na nią właśnie kwasek, bo była to zupa na kwasie z kapusty, zabielana śmietaną, podawana z makaronem.
Zupa ta, u Konefki śmigała na Wigilię. Oczywiście jak babcia żyła, to Konefce nie byłow głowie pytanie o przepis. Jak już kochana babcia odeszła, Konefka dorosła do tego, żeby podjąć rękawicę i odtworzyć zupę ze wspomnień.
U Konefki jest to zupa na podsmażanych warzywach, bulionie, dużej ilości kwasu, bo Konefka lubi jak jej wykrzywia papę. W sumie na widok królisia jej codziennie wykrzywia, więc to żadna nowość. Na początek może dajcie mniej kwasu, cobyście byli w stanie to przełknąć. Najwyżej, jak będzie Wam za mało dodacie jeszcze kwasu na sam koniec.
Zupa jest z dodatkiem suszonych grzybów i zagęszczana zasmażką. Na bogato znaczy się. Do tego makaronik. W ramach promocji, Konefka dorzuciła jeszcze trochę boczku i kilka podsmażonych pierczarek.
W sumie dla Konefki i te pieczarki, czy boczek, to już niekoniecznie. Ważne żeby była zupa i dużo „klusków”
Znacie taką zupę? Jak się u Was na to cudo wołało?
Kwasek – zupa mojego dzieciństwa
Ingredients
Na zupę
- 2 marchewki umyte i pokrojone w talarki
- 2 pietruszki obrane i pokrojone w talarki
- 1/2 pora
- 4 łodygi selera naciowego pokrojonegi w talarki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1300 ml bulionu warzywnego
- 900 ml kwasu z kapusty kiszonej
- niepełna garśc suszonych grzybów
- 4 ziela angielskie
- 2 liscie laurowe
- 250 ml słodkiej śmietanki do sosów
Na zasmażkę
- 3 łyzki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
Instructions
Na zupę
- W garnku umieścić masło. Na gorący tłuszcz wrzucić warzywa i przesmażyć kilka minut. Warzywa zalać bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wrzucić grzyby suszone. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać kwas z kapusty. Ja dałam aż tyle, bo lubię kwaśne. Wy możecie dodać połowę, a potem w razie konieczności dolać resztę kwasu na sam koniec. Po wlaniu kwasu dodać słodką śmietankę i wymieszać. Na koniec dodać zasmażkę. Wymieszać, chwilę pogotować. Podawać z makaronem. U mnie dodatkowo trochę boczku, pieczarki i czosnek.
Na zasmażkę
- Tłuszcz umieścic na patelni i rozpuścić. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa nie może mieć grudek. Smażyc przez około 2-3 minutach na gazie, gdy mąka się przysmaży. Trzeba przez cały czas mieszać zasmażkę. Gotową wlać do gotowej zupy i dobrze wymieszać
Podrzucam też przepis na Zupa grzybowa z lanymi kluskami – kroolinaria