Konefka poleca: kurczak w kremowym sosie pieczarkowym
Jak Konefka, za mięsem z piersi z kurczaka aż tak bardzo nie szaleje, tak tu wylizała cały talerz. No, ale nie oszukujmy się, jest to zasługa obłędnego sosiku. Mega gęsty, kremowy i ze spora ilością pokruszonego pieprzu.
Sosik to połączenie bulionu wołowego, bulionu z kurczaka, sosu sojowego, sosu Worcestershire, musztardy, tymianku, wytrawnego białego wina, pysznych pieczarek i śmietanki. Czy to może się nie udać? Sam sos można wyjadać używając pajdy świeżego chleba.
Serio, jest obłędnie. I bonusik, danie przygotujecie w około 30 minut. Fajnie, nie? No i ostatnio Konefka stara się nie wydziwiać i gotować tak po ludzku, frontem do ludzi, bez składników, które trzeba zamawiać z Madagaskaru 😉 Wszystko możecie kupić w lokalnym supermarkecie. Sosik paluszki lizać, koniecznie zróbcie
Kurczak w kremowym sosie pieczarkowym
Ingredients
Na piersi z kurczaka
- 3 duże piersi z kurczaka
- Sól pieprz
- ½ szklanki mąki pszennej
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Na sos
- 500 g małych pieczarek przekrojonych na pół
- 1/ 2 cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki solonego masła
- 2 ½ szklanki bulionu wołowego
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- ½ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ szklanki wytrawnego białego wina patrz uwagi
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki mąki pszennej roztrzepanej z wodą
- 1/3 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu pokruszona pałką
Instructions
- Połączyć bulion wołowy, bulion drobiowy, sos sojowy, sos , cebulę w proszku, musztardę i tymianek. Odłożyć na bok.
- Połączyć mąkę z 3 łyżkami zimnej wody w zamykanym pojemniku i wstrząsnąć, aby połączyć. Odstawić w chłodne miejsce.
- Pokroić kurczaka wzdłuż na 2-3 cieńsze plastry. W razie potrzeby rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Kurczaka obtoczyć w mące i odłożyć na talerzyk.
- Mięso obsmażyć z obu stron na gorącym oleju na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy.
- Na osobnej patelni roztopić masło na średnim ogniu i dodać pieczarki. Pozwól im przyrumienić się z każdej strony przez 3-4 minuty. W razie potrzeby podsmażać partiami, pozostawiając przestrzeń wokół nich, aby były bardziej chrupiące.
- Do pieczarek dodać cebulę i dusić kilka minut. Następnie białe wino i czosnek. Zagotować i dobrze wszystko wymieszać.
- Dodać mieszankę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Gotować przez około 10 min. Dodać śmietankę. Zagotować. Dodać mąkę wymieszaną z wodą i pokruszony pieprz. Gotować dwie minuty i dodać piersi z kurczaka. Gotować razem kolejnych kilka minut aż sos zgęstnieje
Tu podrzucam przepis na pierś z kurczaka w soie pomidorowym z karczochami https://kroolinaria.pl/piers-z-kurczaka-w-pomidorach-z-karczochami/