Szukaj
Close this search box.

Kurczak w kremowym sosie pieczarkowym

Konefka poleca: kurczak w kremowym sosie pieczarkowym
Jak Konefka, za mięsem z piersi z kurczaka aż tak bardzo nie szaleje, tak tu wylizała cały talerz. No, ale nie oszukujmy się, jest to zasługa obłędnego sosiku. Mega gęsty, kremowy i ze spora ilością pokruszonego pieprzu.
Sosik to połączenie bulionu wołowego, bulionu z kurczaka, sosu sojowego, sosu Worcestershire, musztardy, tymianku, wytrawnego białego wina, pysznych pieczarek i śmietanki. Czy to może się nie udać? Sam sos można wyjadać używając pajdy świeżego chleba.
Serio, jest obłędnie. I bonusik, danie przygotujecie w około 30 minut. Fajnie, nie? No i ostatnio Konefka stara się nie wydziwiać i gotować tak po ludzku, frontem do ludzi, bez składników, które trzeba zamawiać z Madagaskaru 😉 Wszystko możecie kupić w lokalnym supermarkecie. Sosik paluszki lizać, koniecznie zróbcie

Kurczak w kremowym sosie pieczarkowym

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na piersi z kurczaka

  • 3 duże piersi z kurczaka
  • Sól pieprz
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Na sos

  • 500 g małych pieczarek przekrojonych na pół
  • 1/ 2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki solonego masła
  • 2 ½ szklanki bulionu wołowego
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina patrz uwagi
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki mąki pszennej roztrzepanej z wodą
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu pokruszona pałką

Instrukcje
 

  • Połączyć bulion wołowy, bulion drobiowy, sos sojowy, sos , cebulę w proszku, musztardę i tymianek. Odłożyć na bok.
  • Połączyć mąkę z 3 łyżkami zimnej wody w zamykanym pojemniku i wstrząsnąć, aby połączyć. Odstawić w chłodne miejsce.
  • Pokroić kurczaka wzdłuż na 2-3 cieńsze plastry. W razie potrzeby rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Kurczaka obtoczyć w mące i odłożyć na talerzyk.
  • Mięso obsmażyć z obu stron na gorącym oleju na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy.
  • Na osobnej patelni roztopić masło na średnim ogniu i dodać pieczarki. Pozwól im przyrumienić się z każdej strony przez 3-4 minuty. W razie potrzeby podsmażać partiami, pozostawiając przestrzeń wokół nich, aby były bardziej chrupiące.
  • Do pieczarek dodać cebulę i dusić kilka minut. Następnie białe wino i czosnek. Zagotować i dobrze wszystko wymieszać.
  • Dodać mieszankę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Gotować przez około 10 min. Dodać śmietankę. Zagotować. Dodać mąkę wymieszaną z wodą i pokruszony pieprz. Gotować dwie minuty i dodać piersi z kurczaka. Gotować razem kolejnych kilka minut aż sos zgęstnieje
Słowo kluczowe pieczarki, pierś z kurczaka, sos pieczarkowy
Pierś w sosie pieczarkowym
Pierś z kurczaka w gęstym sosie grzybowym
Kurczak  w sosie pieczarkowym
Aromatyczny kurczak w sosie

Tu podrzucam przepis na pierś z kurczaka w soie pomidorowym z karczochami https://kroolinaria.pl/piers-z-kurczaka-w-pomidorach-z-karczochami/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube