Szukaj
Close this search box.

Kurczak po grecku

Króliś (doświadczalny) poleca: kurczaka po grecku

Brzmi światowo, ale czy to ma coś wspólnego ze smakami greckimi to Bóg jeden raczy wiedzieć. Tzn są oliwki i jest feta więc jakieś tam smaki są, ale czy Grecy tak gotują, to na dwoje babka wróżyła.

Najważniejsze, ze jest smacznie i szybko w przygotowaniu. Pierś z kurczaka marynowana w oliwie z dodatkiem miodu, ziół, cytryny, musztardy i octu z czerwonego wina. Potem duszona w sosiku i podana z oliwkami, pomidorkami koktajlowymi podsmażonymi na maśle i fetą.

Fajne smaki i aromaty i 30 minut gotowania. Same plusy. Króliś wyjątkowo w pozytywnym nastroju nawet zdobył się na komplement…komplement brzmiał, ze da się zjeść …Dzięki łaskawco, pozwól mi Twoje stopy całować za te pochwały

Kurczak po grecku

Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

Na marynatę

  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 ½ łyżeczki mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Na kurczaka

  • 2 duże piersi z kurczaka bez kości bez skóry
  • Sól pieprz
  • ½ szklanki marynaty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 ząbki czosnku mielone
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki sosu do sałatek greckich
  • 1/3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1/3 szklanki sera Feta pokruszonego
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • ½ szklanki oliwek czarnych, zielonych, kalamata lub mix

Instructions
 

Na marynatę

  • W szklanym dzbanku umieścić wszystkie składniki (poza oliwą) i wymieszać
  • Wolnym strumieniem dodawać oliwę, powoli mieszając. Odstawić na bok

Na kurczaka

  • Pokroić każdą pierś na dwa, trzy mniejsze kawałki i w razie konieczności lekko rozbić. Umieścić w marynacie i odstawić na około 30 minut.
  • Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć kurczaka przez 3-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotej skórki. Odłożyć na bok.
  • Dodać wino na patelnię na średnim ogniu i za pomocą silikonowej szpatułki „oczyśćcić” spód i boki patelni. Niech zmniejszy się o połowę, 3-4 minuty.
  • Dodać czosnek i masło. Gotować przez 2 minuty. Dodać 1/3 szklanki marynaty, bulion z kurczaka, miód, musztardę w proszku i sos Worcestershire. Wymieszać do połączenia i delikatnie zagotować. Gotować na wolnym ogniu ok 10 min. Dodać oliwki i gotować kolejne 5 minut. Na koniec dodać podduszone na maśle pomidorki. Posypać fetą.
Keyword feta, oliwki, pierś z kurczaka, pomidory

Na marynatę

½ szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki octu z czerwonego wina
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
1 ½ łyżeczki suszonego oregano
1 ½ łyżeczki mielonego czosnku
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka suszonej bazylii
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu

Na kurczaka

2 duże piersi z kurczaka bez kości bez skóry
Sól pieprz
½ szklanki marynaty
2 łyżki oliwy z oliwek
1/3 szklanki wytrawnego białego wina
3 ząbki czosnku, mielone
2 łyżki masła
1/3 szklanki sosu do sałatek greckich
1/3 szklanki bulionu z kurczaka
2 łyżki miodu
½ łyżeczki musztardy
½ łyżeczki sosu Worcestershire
1/3 szklanki sera Feta, pokruszonego
1 szklanka pomidorków koktajlowych
½ szklanki oliwek, czarnych, zielonych, kalamata lub mix


Na marynatę

W szklanym dzbanku umieścić wszystkie składniki (poza oliwą) i wymieszać
Wolnym strumieniem dodawać oliwę, powoli mieszając. Odstawić na bok

Na kurczaka

Pokroić każdą pierś na dwa, trzy mniejsze kawałki i w razie konieczności lekko rozbić. Umieścić w marynacie i odstawić na około 30 minut.

Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć kurczaka  przez 3-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotej skórki. Odłożyć na bok.

Dodać wino na patelnię na średnim ogniu i za pomocą silikonowej szpatułki „oczyśćcić” spód i boki patelni. Niech zmniejszy się o połowę, 3-4 minuty.

Dodać  czosnek i  masło. Gotować przez 2 minuty. Dodać 1/3 szklanki marynaty, bulion z kurczaka, miód, musztardę w proszku i sos Worcestershire. Wymieszać do połączenia i delikatnie zagotować. Gotować na wolnym ogniu ok 10 min. Dodać oliwki i gotować kolejne 5 minut. Na koniec dodać podduszone na maśle pomidorki. Posypać fetą.
Kurczak z oliwkami
Kurczak w marynacie z miodem
Kurczak z pomidorkami koktajlowymi

Podrzucam też przepis na inną odsłone kurczaka https://kroolinaria.pl/kurczak-caprese-w-sosie-pomidorowym/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube