Króliś (doświadczalny) poleca: kurczaka po grecku
Brzmi światowo, ale czy to ma coś wspólnego ze smakami greckimi to Bóg jeden raczy wiedzieć. Tzn są oliwki i jest feta więc jakieś tam smaki są, ale czy Grecy tak gotują, to na dwoje babka wróżyła.
Najważniejsze, ze jest smacznie i szybko w przygotowaniu. Pierś z kurczaka marynowana w oliwie z dodatkiem miodu, ziół, cytryny, musztardy i octu z czerwonego wina. Potem duszona w sosiku i podana z oliwkami, pomidorkami koktajlowymi podsmażonymi na maśle i fetą.
Fajne smaki i aromaty i 30 minut gotowania. Same plusy. Króliś wyjątkowo w pozytywnym nastroju nawet zdobył się na komplement…komplement brzmiał, ze da się zjeść …Dzięki łaskawco, pozwól mi Twoje stopy całować za te pochwały
Kurczak po grecku
Ingredients
Na marynatę
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki octu z czerwonego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 1 ½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 ½ łyżeczki mielonego czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Na kurczaka
- 2 duże piersi z kurczaka bez kości bez skóry
- Sól pieprz
- ½ szklanki marynaty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
- 3 ząbki czosnku mielone
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki sosu do sałatek greckich
- 1/3 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki sosu Worcestershire
- 1/3 szklanki sera Feta pokruszonego
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- ½ szklanki oliwek czarnych, zielonych, kalamata lub mix
Instructions
Na marynatę
- W szklanym dzbanku umieścić wszystkie składniki (poza oliwą) i wymieszać
- Wolnym strumieniem dodawać oliwę, powoli mieszając. Odstawić na bok
Na kurczaka
- Pokroić każdą pierś na dwa, trzy mniejsze kawałki i w razie konieczności lekko rozbić. Umieścić w marynacie i odstawić na około 30 minut.
- Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć kurczaka przez 3-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotej skórki. Odłożyć na bok.
- Dodać wino na patelnię na średnim ogniu i za pomocą silikonowej szpatułki „oczyśćcić” spód i boki patelni. Niech zmniejszy się o połowę, 3-4 minuty.
- Dodać czosnek i masło. Gotować przez 2 minuty. Dodać 1/3 szklanki marynaty, bulion z kurczaka, miód, musztardę w proszku i sos Worcestershire. Wymieszać do połączenia i delikatnie zagotować. Gotować na wolnym ogniu ok 10 min. Dodać oliwki i gotować kolejne 5 minut. Na koniec dodać podduszone na maśle pomidorki. Posypać fetą.
Podrzucam też przepis na inną odsłone kurczaka https://kroolinaria.pl/kurczak-caprese-w-sosie-pomidorowym/