Konefka poleca: kurczak Caprese w sosie pomidorowym
Taki u Konefki upał, że nia ma inwencji twórczej wymyślać i pisać o jedzeniu. Jedzenie jakie jest każdy widzi. No dobra, może nie widzi, bo może ciężko w tym pomidorowym sosie cusik zobaczyć . Tłumaczę więc, dla przyślepawych jak Konefka. Kurczak z plastrem pomidora i mozzarelli. Pierś wczesniej przekrojona na pół i obtoczona w mace, a następnie podsmazona na złoto z dwóch stron.
Do tego domowej roboty sosik pomidorowy powstały z miksu dojrzałych pomidorków koktajlowych, pomidorów z puszki, sosu worcestershire, brązowego cukru, ziół i słodkiej papryki. No Konefka nie skłamie jak napisze, że ten sosik pierwsza klasa. Potem ta pierś pieczona razem z tym sosikiem. Fajnie nie?
Konefka nadal oddaje modły dziękczynne za postawienie na swojej drodze ludziów, dla których może gotować i którzy lubią mięsko. Przy okazji Konefka sama też ma mięsko, a Króliś (doświadczalny) ze swoją sałatą może spadać na drzewo
Kurczak Caprese w sosie pomidorowym
Składniki
Na sos
- 2 łyżki masła
- 700 g koktajlowych pomidorów przekrojonych na pół
- 1 puszka pomidorów
- 1 szkl bulionu wołowego
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1/ 2 łyżeczki brązowego cukru
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól pieprz
Na pierś z kurczaka
- 3 piersi z kurczaka przekrojone na pół
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- mąka do obtoczenia
- 6 plastrów sera mozzarella
- 6 plastrów pomidora
- olej do smażenia
Instrukcje
Na sos
- Na gorące masło, wrzucić pomidory koktajlowe. Dodać czosnek i smażyć aż pomidory puszczą soki. Dodać bulion, pomidory z puszki, zioła prowansalskie i wymieszać. Gotować ok 5 minut, następnie dodać zioła, paprykę, sos worcestershire. Dodać też brązowy cukier. Gotować do momentu aż sos się zredukuje. Do sosu dołożyć piersi z kurczaka. Przed wstawieniem do piekarnika upewnijcie się, że macie naczynie bez łatwopalnej rączki.
Na pierś z kurczaka
- Pierś natrzeć ziołami, posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Wyłożyć na talerz. Na wystudzone położyć plaster mozzarelli i plaster pomidora. Tak przygotowane piersi umiescić we wczesniej przygotowanym sosie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20 min.
Podrzucam przepis na pierś z kurczaka w parmezanowej panierce https://kroolinaria.pl/piers-z-kurczaka-w-parmezanowej-panierce/