Króliś (doświadczalny) poleca: kukurydzę zapiekaną z miso
Przy każdej mojej wizycie w sklepie gapiły się na mnie te przeklęte kukurydze. Czekały, czekały, aż się w końcu doczekały, żeby przygarnąć je do chałupy. No ileż można się gapić – niczym kotek ze Shreka – na biedną Konefkę? Pytanie w sumie z gatunku retorycznych – tak od wielu lat na Konefke gapi się, jedna menda, czyli Króliś (doświadczalny), Konefka zawsze… oj głupia ty, głupia ty… (© Maryla Rodowicz), daje się na to nabierać.
Jak już naiwna Konefka dała się nabrać na te syrenie śpiewy, to trzeba było coś potem z tą kukurydzą zrobić. Początkowo Króliś (doświadczalny) strzelił focha, że on paszą dla zwierząt gospodarskich to swojego szlacheckiego podniebienia nie skala. Nie wiem skąd ta szlachta mu się wzięła, może za dużo się nagapił na profile co niektórych na FB co w opisie mają miejsce pracy „Szlachta nie pracuje”, czort jeden go wie…
Konefka szybko mu te szlacheckie zapędy wyperswadowała mokrą ścierką do naczyń i w te pędy się Króliś (doświadczalny) z kukurydzką przeprosił. Pan szlachcic w płetwę szarpany zeżarł swoja kukurydzę bez dodatków. W sumie miało to swoje dobre strony, bo kukurydza nie była za miliony monet i Konefka nie musiała na Królisia (doświadczalnego) wydawać fortuny. Z kawałka fortuny Królisia (doświadczalnego)¹, Konefka wydała na solidny kawałek mięsiwa, które spałaszowała ze wspomnianą wcześniej kukurydzą.
Kukurydza pychotkowa, bo grana i z masełkiem, i pastą miso, i przyprawami oraz w gratisie z parmezanem, no aż się można zaślinić i zamlaskać na sama myśl o tych dobrociach. Kukurydza wpierw obgotowana w mleku kokosowym. Cud, miód i orzeszki…
¹ Ta fortuna Królisia (doświadczalnego) to w sumie taka dosyć mocno homeopatyczna jest.
Kukurydza zapiekana z miso
Składniki
Na kukurydzę
- 4 kolby kukurydzy
- 2 puszki mleka kokosowego
- 1 szklanka wody
Na mieszankę do natarcia kukurydzy
- 2 łyżki pasty miso
- 2 łyżki miękkiego masła
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
dodatkowo
- 1 łyzka płatków sera parmezan
- kolendra
Instrukcje
- Kukurydze ugotować w mieszance mleka kokosowego i wody przez ok 15 min.
- W trakccie jak gotuje się kukurydza połączyć wszystkie składniki mieszanki do natarcia kukurydzy. Gotową pastą natrzeć ugotowane kolby kukurydzy. Tak przygotowane kolby posypac płatkami parmezanu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 5 minut.
- Po wyjęciu posypać kolendrą
Corn colbs baked with miso
Składniki
For the corn
- 4 corn cobs
- 2 cans of coconut milk
- 1 cup of water
For marinate
- 2 tablespoons of miso paste
- 2 tablespoons of soft butter
- 4 tablespoons of grated Parmesan cheese
- 1 teaspoon of smoked paprika
- 1/2 teaspoon of cumin
Additionally
- 1 tablespoon of Parmesan cheese flakes
- coriander
Instrukcje
- Boil the corn in a mixture of coconut milk and water for about 15 minutes.
- While the corn is boiling, combine all the ingredients of the marinate. Rub the ready-made paste on the cooked corn cobs. Sprinkle the prepared flasks with Parmesan flakes, put them in the preheated oven to 180 C for about 5 minutes.
- After taking it out, sprinkle with coriander