Konefka poleca: kopytka w sosie śmietanowo porowym z boczkiem
Kopyteczka, czyli znów frontem do klienta i danie z serii proste, tanie i łatwe w przygotowaniu. Składniki łatwe do ogarnięcia. Jeśli nie macie pora, możecie zastąpić cebulą. Jeśli w lodówce nie szwęda się boczek, to można dodać trochę kiełbasy. Tu wszelkie chwyty i kombinacje są dozwolone. Co kto ma w lodówce i lubi.
Sosiku jednak nie omijajcie i koniecznie zróbcie, bo te kopytka wymiatają smakowo właśnie dzięki pływaniu w dobrze przyprawionym sosiku. Jest smacznie, domowo i człowiek lata po kolejną porcyjkę a potem dupa rośnie 😉
A niech rośnie. Takie kopytka są grzechu i większej dupy warte. Nawet króliś (doświadczalny) pożarł i boczuś mu jakoś nie przeszkadzał 😉 Za nim nie trafisz 😉 A wy torebki w łapki i zapitalajcie po ziemniaki do sklepu.
Kopytka w sosie śmietanowo porowym z boczkiem
Składniki
- Na kopytka
- 4 większe ziemniaki
- mąka pszenna opcjonalnie
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oleju
Na sos
- 1 łyżka masła
- 200 g boczku
- 200 ml śmietanki 36%
- 1 średniej wielkości por pokrojony w plasterki
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 100 g tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szkl białego, wytrawnego wina
Instrukcje
Na kopytka
- Ziemniaki ugotować w łupinkach ze szczypta soli. Lekko wystudzone obrać i przecisnąć przez praskę. Umieścić naczyniu z płaskim spodem i podzielić na cztery części. Jedną czwartą wyciągnąć i odłożyć na bok. W puste miejsce wsypać mąkę pszenną. Dodać wyciągnięte ziemniaki i olej. Dodać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść ciasto.
- Rozwałkować i kroić jak na kopytka. Gotować w osolonej wodzie na średniej mocy palnika do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Na sos
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojony drobno boczek, podsmażyć. Następnie dodać pora, czosnek i przesmażyć z boczkiem. Następnie dodać 1/3 szkl białego wina. Dusić kilka minut. Następnie dodac bulion i zagotować. Dodać śmietankę i chwilę razem gotować aż odparuje trochę płyn. Na koniec dodac parmezan i dobrze wymieszać.
- Do sosu dodac kopytka i razem chwilę gotować, żeby smaki się połączyły.
Podrzucam też przepis na kluski na wedzonym twarogu https://kroolinaria.pl/przepis-na-kluski-leniwe-na-wedzonym-twarogu-ze-szparagami-i-jajkiem/
źródło inspiracji https://www.esencjakulinarna.pl/przepis/kopytka-z-boczkiem-w-kremowym-sosie/?fbclid=IwAR3opFndg52VkndhwnjrTzAKFIAOdWjWoh-KtRSbaDKXAu7UH20JB9r8CUg