Szukaj
Close this search box.

Kopytka serowe z sosem pieczarkowym

Króliś (doświadczalny) poleca: kopytka serowe w sosie pieczarkowym

Nie dość, że kopytka na wypasie, bo z dodatkiem twarogu, to i sos również na wypasie. Rozpusta w najczystszej postaci. I nawet nieważne, że nie ma mięsa. owszem, jak ktoś ma życzenie, to może zrobić sos z mięsem ale…Konefka taką miała ochotę na same kluchy z sosem, że została w pełni zaspokojona…I jak to niewiele niektórym do szczęścia trzeba? 🙂
Inni (czytaj króliś doświadczalny) oczywiście marudzili, że kluchy i że niezdrowo…i że mało warzyw…i że…Co by ukrócić ten niezdrowy dla uszu proceder malkontenctwa Konefka zapchała królisia kluską, tak, że prawie się udławił i już nie miał odwagi dalej marudzić.
Sos pieczarkowy z dodatkiem pikantnego ajvaru z papryki zabiera w inny wymiar 

Kopytka serowe z sosem pieczarkowym

Kopytka serowe z sosem pieczarkowym

Prep Time 45 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

Na kopytka serowe

  • 450 g ziemniaków
  • 200 g sera białego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka 150 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Na sos pieczarkowy

  • 500 g małych pieczarek przekrojonych na pół
  • 1/ 2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki solonego masła
  • 2 ½ szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyzki ajvaru
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu pokruszonego pałką

Instructions
 

Na kopytka serowe

  • Ugotowane, przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, dodać ser przeciśnięty przez praskę.
  • Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą i zagnieść ciasto podsypując mąką pszenną (dając jej tyle ile się wgniecie – nie musi być cała szklanka).
  • Z ciasta formować wałeczki w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, pokroić na kluski.
  • Wrzucać je partiami na wrzącą osoloną wodę, a gdy wypłyną na powierzchnię, pogotować jeszcze przez kilka sekund, wyjmować na sito lub odławiać łyżką cedzakową. Układać na talerzach lub tackach.

Na sos pieczarkowy

  • Połączyć bulion wołowy, sos sojowy, sos Worcestershire, słodką paprykę i tymianek. Odłożyć na bok.
  • Na dużej  patelni roztopić masło na średnim ogniu i dodać pieczarki. Pozwól im przyrumienić się z każdej strony przez 3-4 minuty. W razie potrzeby podsmażać partiami, pozostawiając przestrzeń wokół nich, aby były bardziej chrupiące.
  • Do pieczarek dodać cebulę i dusić kilka minut. Następnie dodać czosnek. Zagotować i dobrze wszystko wymieszać.
  • Dodać mieszankę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Gotować przez około 10 min. Dodać ajvar. Zagotować.  Dodać pieprz. Gotować razem kolejnych kilka minut aż sos zgęstnieje.
  • Kopytka wymieszać z sosem.  Podawać gorące. Można posypać parmezanem
Keyword ajvar, kopytka, kopytka serowe, sos pieczarkowy
Kopytka serowe z sosem pieczarkowym
Kopytka z sosem grzybowym
Kopytka serowe z sosem
Kluski serowe z sosem
Kluski z pieczarkami

Podrzucam też przepis na kopytka w sosie z boczkiem https://kroolinaria.pl/kopytka-w-sosie-smietanowo-porowym-z-boczkiem/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube