Króliś (doświadczalny) poleca: kopytka serowe w sosie pieczarkowym
Nie dość, że kopytka na wypasie, bo z dodatkiem twarogu, to i sos również na wypasie. Rozpusta w najczystszej postaci. I nawet nieważne, że nie ma mięsa. owszem, jak ktoś ma życzenie, to może zrobić sos z mięsem ale…Konefka taką miała ochotę na same kluchy z sosem, że została w pełni zaspokojona…I jak to niewiele niektórym do szczęścia trzeba? 🙂
Inni (czytaj króliś doświadczalny) oczywiście marudzili, że kluchy i że niezdrowo…i że mało warzyw…i że…Co by ukrócić ten niezdrowy dla uszu proceder malkontenctwa Konefka zapchała królisia kluską, tak, że prawie się udławił i już nie miał odwagi dalej marudzić.
Sos pieczarkowy z dodatkiem pikantnego ajvaru z papryki zabiera w inny wymiar
Kopytka serowe z sosem pieczarkowym
Ingredients
Na kopytka serowe
- 450 g ziemniaków
- 200 g sera białego
- 1 jajko
- 1 szklanka 150 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Na sos pieczarkowy
- 500 g małych pieczarek przekrojonych na pół
- 1/ 2 cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki solonego masła
- 2 ½ szklanki bulionu wołowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 4 łyzki ajvaru
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu pokruszonego pałką
Instructions
Na kopytka serowe
- Ugotowane, przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, dodać ser przeciśnięty przez praskę.
- Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą i zagnieść ciasto podsypując mąką pszenną (dając jej tyle ile się wgniecie – nie musi być cała szklanka).
- Z ciasta formować wałeczki w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, pokroić na kluski.
- Wrzucać je partiami na wrzącą osoloną wodę, a gdy wypłyną na powierzchnię, pogotować jeszcze przez kilka sekund, wyjmować na sito lub odławiać łyżką cedzakową. Układać na talerzach lub tackach.
Na sos pieczarkowy
- Połączyć bulion wołowy, sos sojowy, sos Worcestershire, słodką paprykę i tymianek. Odłożyć na bok.
- Na dużej patelni roztopić masło na średnim ogniu i dodać pieczarki. Pozwól im przyrumienić się z każdej strony przez 3-4 minuty. W razie potrzeby podsmażać partiami, pozostawiając przestrzeń wokół nich, aby były bardziej chrupiące.
- Do pieczarek dodać cebulę i dusić kilka minut. Następnie dodać czosnek. Zagotować i dobrze wszystko wymieszać.
- Dodać mieszankę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Gotować przez około 10 min. Dodać ajvar. Zagotować. Dodać pieprz. Gotować razem kolejnych kilka minut aż sos zgęstnieje.
- Kopytka wymieszać z sosem. Podawać gorące. Można posypać parmezanem
Podrzucam też przepis na kopytka w sosie z boczkiem https://kroolinaria.pl/kopytka-w-sosie-smietanowo-porowym-z-boczkiem/