Króliś (doświadczalny) poleca: Kolorowe roladki z kurczaka z marchwią i burakiem
Takie tam roladki z kurczaka, nadziane plastrami gotowanej marchewki oraz liśćmi buraka z łodygą, które to udało się Konefce dorwać na wsiowym bazarku. Na tym bazarku można różne cuda spotkać, ale Konefka się nie spodziewała, że zimową porą dorwie buraka z liśćmi
W zastępstwie liści buraka może być szpinak podduszony z drobno pokrojonym, gotowanym burakiem. Na dworze Konefka ma jakieś „deszcze niespokojne”, czy też „ja tu na deszczu wilki jakieś” i inne angielskie atrakcje. Ogólnie ciemno jak, sami wiecie gdzie, zimno, szaro i ponuro.
Te kolorowe roladki świetnie podniosą depresyjny nastrój, nawet mało radosnemu z natury królisiowi (doświadczalnemu) W środku dodatkowo serek brie i szynka parmeńska do owinięcia roladki.
Kolorowe roladki z kurczaka z marchwią i burakiem
Składniki
Na roladki
- 3 piersi z kurczaka
- 90 gramów sera Brie po 3 plasterki na 1 pierś
- 12 plasterków szynki parmeńskiej po 4 plasterki na pierś
- zioła włoskie tymianek, oregano, bazylia
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Na nadzienie
- 150 g liści buraka z łodygą drobno pokrojone i uduszone na niewilekiej ilości masła z dodatkiem soli i ziołowego pieprzu (w zastępstwie może być szpinak duszony z 1 średnim, upieczonym burakiem pokrojonym w drobną kostkę)
- 3 duże marchwie ugotowane w osolonej wodzie i pokrojone w cienkie plastry obieraczką do warzyw
Instrukcje
Na roladki
- Pierś naciąć po środku, ale nie przekrawać do końca. Rozłożyć na blacie i rozbić delikatnie tłuczkiem.Posmarować czosnkiem. Posypać solą, pieprzem, ziołami. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie nałożyć na wierzch plastry marchewki, podduszone na maśle liście buraka i ser brie. Zwinąć w roladę i zawinąć ciasno w plastry szynki parmeńskiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 40 min. Podawać według uznania.
Podrzucam też przepis na Kurczak w sosie z bobem – kroolinaria