Króliś (doświadczalny) poleca: pierś z kurczaka w sosie z bobem i pieczarkami
Tym razem na niedzielny obiad, króliś zaprasza na kawałki piersi z kurczaka, duszone w kremowym sosiku z dodatkiem pora, pieczarek i bobu. W ramach dodatków, małe ziemiaki pieczone w piekarniku.
Same dobroci, na które króliś oczywiście nie zasłużył, ale że Konefka ma „mientkie” serduszko, to menda żyje jak pączuś w maśle.
Jak do bobu, pałacie taką miłością jak Konefka, to koniecznie zróbcie sobie taki obiad.
Kurczak w sosie z bobem
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
- 2 piersi z kurczaka pokrojne na mniejsze kawałki
- 1/2 pora pokrojonego w kostkę
- 500 g ugotowanego i obranego bobu
- 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 250 ml bulionu
- 100 ml śmietanki
- pęczek koperku
- czosnek
- pieprz ziołowy
- szczypta kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
Instrukcje
- W szerokim garnku lub na większej patelni roztopić masło, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz.
- Do tego samego garnka lub patelnię wrzucić pieczarki i przesmażyć. Następnie do pieczarek dodać pora i czosnek. Dusić razem na umiarkowanym ogniu przez ok. 1 – 2 minuty co chwilę mieszając.
- Dodać obsmażone filety, wlać gorący bulion, wsypać kurkumę i całość zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez 15 minut.
- Do miseczki wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać. Dodać resztę kremówki i wymieszać.
- Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać koperek, obrany bób i delikatnie przemieszać. Gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos nieco zgęstnieje. Jeśli sos nie jest gęsty, można dodać (przez sitko) łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Słowo kluczowe bób, danie główne, danie mięsne, kurczak, pieczarki, pierś z kurczaka
Podrzucam też przepis na Pierś z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów – kroolinaria