Króliś (doświadczalny) poleca: kluski parowe z gulaszem wołowym
No dobra, po prawdzie to króliś, który żre sałatę i widok mięsa go mierzi, poleca klucha robione na parze, a Konefka poleca paluszki lizać gulasz z wołowiny z dodatkiem ajvaru.
Puchate kluski sa boskie do maczania ich w gęstym sosiku. Konefka woli wersje na słono, ale na słodko też można skosumować ze śmietaną i owocami.
W innych rejonach znane też pod innymi nazwami, ale z zadupia, z którego Konefka pochodzi mówiło się zwyczajnie kluski na parze. Bez względu na nazwę, wszędzie tak samo smaczne.
Kluski na parze z gulaszem wołowym
Prep Time 1 hour hr
Cook Time 1 hour hr
Total Time 2 hours hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 15
Ingredients
- 400 g mąki najlepiej o symbolu 500
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
- 2 jajka
- 2 łyżki masła lub oleju
- 250 ml tłustego mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 szczypty soli
Instructions
- Do małej miski wlać kilka łyżek mleka, dodać trochę mąki, drożdże i cukier. Rozetrzeć i zostawić do wyrośnięcia.
- Do przesianej mąki dodać zaczyn z drożdży, resztę mleka, sól, wbić jajka i rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Jeśli jest za gęste to trzeba dodać około 2-3 łyżek mleka (wszystko kwestia wielkości jajek). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
- Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę, Lekko rozwałkować i wycinać szklanką koła. Z każdego koła uformować kulkę w dłoniach. Zostawić do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na 15-25 minut.
- Wstawić wodę w garnku, nad garnkiem umieścić gazę.
- Układać kluski, przykryć pokrywką lub odwróconym drugim garnkiem. Parować kluski około 10-15 minut aż urosną, staną się miękkie i lśniące.
Keyword gulasz, kluski, kluski parowe, parowańce, wołowina
Tutaj link do gulaszu https://kroolinaria.pl/gulasz-wolowy-z-ajvarem/