Kluski na parze z gulaszem wołowym

Króliś (doświadczalny) poleca: kluski parowe z gulaszem wołowym
No dobra, po prawdzie to króliś, który żre sałatę i widok mięsa go mierzi, poleca klucha robione na parze, a Konefka poleca paluszki lizać gulasz z wołowiny z dodatkiem ajvaru.
Puchate kluski sa boskie do maczania ich w gęstym sosiku. Konefka woli wersje na słono, ale na słodko też można skosumować ze śmietaną i owocami.
W innych rejonach znane też pod innymi nazwami, ale z zadupia, z którego Konefka pochodzxi mówiło się zwyczajnie kluski na parze. Bez względu na nazwę, wszędzie tak samo smaczne.

Kluski na parze z gulaszem wołowym

Kluski na parze z gulaszem wołowym

Prep Time 1 hr
Cook Time 1 hr
Total Time 2 hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 15

Ingredients
  

  • 400 g mąki najlepiej o symbolu 500
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 250 ml tłustego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szczypty soli

Instructions
 

  • Do małej miski wlać kilka łyżek mleka, dodać trochę mąki, drożdże i cukier. Rozetrzeć i zostawić do wyrośnięcia.
  • Do przesianej mąki dodać zaczyn z drożdży, resztę mleka, sól, wbić jajka i rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Jeśli jest za gęste to trzeba dodać około 2-3 łyżek mleka (wszystko kwestia wielkości jajek). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
  • Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę, Lekko rozwałkować i wycinać szklanką koła. Z każdego koła uformować kulkę w dłoniach. Zostawić do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na 15-25 minut.
  • Wstawić wodę w garnku, nad garnkiem umieścić gazę.
  • Układać kluski, przykryć pokrywką lub odwróconym drugim garnkiem. Parować kluski około 10-15 minut aż urosną, staną się miękkie i lśniące.
Keyword gulasz, kluski, kluski parowe, parowańce, wołowina
kluski na parze
kluski parowe z gulaszem
kluski parowe z gulaszem wołowym
buchty parowe

Tutaj link do gulaszu https://kroolinaria.pl/gulasz-wolowy-z-ajvarem/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube