Konefka poleca: kartacze z mięsem z rosołu i grzybami
Oj niezdrowo, niezdrowo…bo i ziemniory i mąka, i do tego mięcho z grzybami, ale raz nie zawsze, dwa nie często i jakie smaczne.
Tym bardziej w porze chłodnawej, gdy za oknem pizga złem, potrzebne jest od czasu do czasu coś, co podniesie nas na duchu.
Zwłaszcza jak macie na orędziu królisia (doświadczalnego), który potrafi Wam zatruć skutecznie zycie, to taka kluseczka jest jak znalazł. Kluseczka nie ocenia, kluseczka rozumie.
Te grzyby suszone i pieczarki robią tam fajny smak, Konefka szczerze poleca

Kartacze z mięsem z rosołu i grzybami
Prep Time 1 hour hr 30 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
Total Time 2 hours hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na farsz
- 3 ugotowane marchewki z rosołu
- 3 ugotowane pietruszki z rosołu
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 50 g suszonych grzybów dzień wcześniej namoczonych w wodzie
- 500 g pieczarek drobno pokrojonych
- 490 g mięsa ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu
- 520 g ugotowanej wołowiny z rosołu
- 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Na kartacze
- 1½ kg ziemniaków mączystych
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
Instructions
Na farsz
- Na patelni z olejem podsmażyć pieczarki, następnie dodać cebulę i razem przesmażyć, następnie dodać pokrojone drobno suszone grzyby. Całość dusić ok 10 min.
- W blenderze umieścić mięso, warzywa i rozdrobnić. U mnie dość mocno rozdrobnione mięso. Dodać przyprawy, i zawartość patelni. Dobrze połączyć.
Na kartacze
- Ziemniaki podzielić na dwie części. Większą część zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie przełożyć do ściereczki. Szczelnie zawinąć i odcisnąć z nadmiaru wody. Wodę z ziemniaków odstawić na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę.
- W misce połączyć ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawić solą i pieprzem. Dodać skrobię, która osiadła na dnie garnka. Dodać mąki. Zagnieść na stolnicy posypanej mąką
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Ciasto pokroić w równe plastry, następnie rozpłaszczy je ręką. Placki nadziewać farszem, zlepić boki i uformować kartacze. Gotować po kilka po 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Keyword kartacze, kluski ziemniaczane, kurczak, pieczarki, suszone grzyby, wołowina



A może kartacze inaczej? https://kroolinaria.pl/buckwheat-stuffed-potato-dumplings/