Szukaj
Close this search box.

Kartacze z nadzieniem z kaszy gryczanej/Buckwheat stuffed potato dumplings

Kartacze z nadzieniem z kaszy gryczanej. Chodziły za mną, chodziły i wychodziły. Wieki temu robiłam z nadzieniem mięsnym. Tym razem kartacze aromatyczną pastą z kaszy gryczanej, białej fasoli, duszonej cebuli i jabłek. Kartacze podane z sosem pieczarkowym i sałatką z pomidorów i papryki.

Kartacze z nadzieniem z kaszy gryczanej

Składniki
  

Na nadzienie z kaszy

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól i czarny pieprz
  • kmin mielony
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 250 g ugotowanej białej fasoli może być z puszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

Na kartacze

  • kg ziemniaków mączystych
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • Sos pieczarkowo śmietanowy
  • 200 gramów pieczarek kasztanowych pokrojonych w plastry
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Na sałatkę

  • 1/2 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 średnia papryczka jalapeño bez gniazda nasiennego drobno posiekana
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
  • ¼ szklanki soku z limonki
  • ¾ łyżeczki dobrej soli morskiej
  • 8 małych dojrzałych czerwonych pomidorów posiekanych
  • ½ szklanki drobno posiekanej świeżej pietruszki

Instrukcje
 

Na nadzienie z kaszy

  • Ugotowaną białą kaszę gryczaną wymieszać z olejem i przyprawami. Rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Piec do chrupkości kaszy ok 15 min w temp 200 C
  • Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Dodać przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie) i brązowy cukier cukier. Podsmażyć przez kilka minut.Usunąć ziarna przypraw i liść laurowy.
  • Do naczynia blendera wrzucić fasolę, sos sojowy, majeranek, świeżą natkę pietruszki oraz przyprawy. Zmiksować do uzyskania pasty. Dodać cebulę z jabłkami oraz kaszę gryczaną i dokładnie wymieszać.

Na kartacze

  • Ziemniaki podzielić na dwie części. Większą część zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie przełożyć do ściereczki. Szczelnie zawinąć i odcisnąć z nadmiaru wody. Wodę z ziemniaków odstawić na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę.
  • W misce połączyć ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawić solą i pieprzem. Dodać skrobię, która osiadła na dnie garnka. Dodać mąki. Zagnieść na stolnicy posypanej mąką
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą. Ciasto pokroić w równe plastry, następnie rozpłaszczy je ręką. Placki nadziewać farszem, zlepić boki i uformować kartacze. Gotować po kilka po 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Na sos

  • Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyć na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmiejszyc ogień i dusić razem przez kilkanaście minut. W razie konieczności, żeby nie przypalić grzybów dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Pod koniec duszenia dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.

Na sałatkę

  • W średniej wielkości misce połączyć pokrojoną cebulę, jalapeño,papryki, sok z limonki i sól. Pozwolić się marynować przez około 5 minut. Międzyczasie pokroić pomidory i pietruszkę.
  • Dodać posiekane pomidory i pietruszkę do miski i zamieszać, aby połączyć. W razie konieczności dodać soli
  • Aby uzyskać najlepszy smak, mieszaninę należy marynować przez minimum 15 minut

 

 

 

Buckwheat stuffed potato dumplings

 

For filling

  • 1 cup of cooked white buckwheat
  • 1 tablespoon of vegetable oil
  • salt and black pepper
  • ground cumin
  • 1 onion diced
  • 2 apples peeled and diced
  • 1/2 teaspoon brown sugar
  • 2 bay leaves
  • 2 juniper grains
  • 2 allspice
  • 40 g rapeseed oil
  • 250 g cooked white beans (can be canned)
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 tablespoon of fresh chopped parsley
  • 1/2 teaspoon dried marjoram
  • salt and black pepper

For potato dumplings

  • 1½ kg of potatoes
  • 2-3 tablespoons of wheat flour
  • 2 tablespoons of potato flour
  • salt pepper

Mushroom cream sauce

  • 200 grams of chestnut mushrooms sliced ​​
  • 1 onion diced
  • 1-2 cloves of garlic crushed
  • 3 tablespoons of sour cream
  • frying oil
  • salt
  • pepper

For salad

  • 1/2 cup of finely chopped red onion about 1 small onion
  • 1 medium jalapeño seeds removed, finely chopped
  • 1/2 red pepper seeds removed finely chopped
  • 1/2 orange pepper seeds removed finely chopped
  • ¼ cup of lime juice
  • ¾ teaspoon of sea salt
  • 8 small ripe red tomatoes chopped
  • ½ cup of finely chopped fresh parsley

For filling

  1. Mix the cooked white buckwheat with oil and spices. Spread evenly on a baking sheet lined with parchment. Bake until cereal crispiness for 15 minutes at 200 ° C
  2. Put oil in a frying pan and add chopped onion and apple. Add spices (bay leaf, juniper and allspice) and brown sugar. Fry for a few minutes. Remove the spices and bay leaf.
  3. Add beans, soy sauce, marjoram, fresh parsley and spices to the blender dish. Mix to obtain a paste. Add onions with apples and buckwheat and mix thoroughly.

For potato dumplings

  1. Divide the potatoes into two parts. Grate the bigger part on a fine mesh grater. Then transfer to the cloth. Tightly wrap and squeeze out of excess water. Let the water from the potatoes stand for several minutes until the starch falls to the bottom of the bowl. Cook the other part of the potatoes and mush up.
  2. In a bowl, combine grated and mashed potatoes. Season the dough with salt and pepper. Add starch that has settled to the bottom of the pot. Add flour. Knead on a board dusted with flour
  3. In a large pot, boil the water. Cut the dough into even slices, then spread it out with your hand. On the middle place filling, make dumplings. Cook for a few to 3-4 minutes after rising to the surface.

For salad

  1. In a medium-sized bowl, combine chopped onion, jalapeño, chopped pepper, lime juice and salt. Let it marinate for about 5 minutes. In the meantime, cut tomatoes and parsley.
  2. Add the chopped tomatoes and parsley into the bowl and stir to mix. Add salt if necessary
  3. For the best taste leave it to stand for 15 minutes

Mushroom cream sauce

  1. Place chopped onions and garlic in oil. On a separate pan, fry brown mushrooms over high heat. Add the onion with garlic. Put down the fire and cook together for several minutes. If necessary, add a bit of water or vegetable broth to avoid burning the mushrooms. At the end of cooking add sour cream and mix well.

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube