Gołąbki z wołowiną w sosie pomidorowo wołowym
Gołąbki z wołowiną w sosie pomidorowo wołowym
Czas przygotowania 45 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 20
Składniki
Na gołąbki
- 500 gr mięsa mielonego wołowego
- 150 g ugotowanego na półtwardo ryżu
- 2 główki kapusty włoskiej
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 300 g pieczarek pokrojonych w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki masła lub oleju
- sól i czarny pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Na sos
- 2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju
- 500 ml bulionu wołowego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki majeranku
Instrukcje
Na gołąbki
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
- Na patelni podsmażyć pieczarki, dodać sól, pieprz, czosnek. Następnie dodać do nich cebulę i dusić razem aż cebula zmięknie.
- W misce wymieszać mięso z ryżem, i podsmażoną cebulą z pieczarkami. Doprawić do smaku ziołami. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na patelni z obu stron przesmażyć gołąbki. Ściągnąć z patelni. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym
Na sos
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać. Taką mieszanką zalać gołąbki i dusić ok 45 minut pod przykryciem
Słowo kluczowe gołąbki, mielona wołowina, pieczarki, ryż, sos pomidorowy
Podrzucam też przepis na gołąbki z tartymi ziemniakami https://kroolinaria.pl/golabki-z-tartymi-ziemniakami/