Króliś (doświadczalny) poleca: jogurtowe ciasto cynamonowe z jabłkami
Tanie ciasta są dobre, bo są dobre i tanie…czy jakoś coś w ten deseń, przerabiając tekst o winie. To ciasto jest dodatkowo szybkie do zrobienia, można je wymieszać widelcem i nawet mało zdolna melepeta sobie z nim poradzi.
Takie ciasta są ostatnio bardzo w guście Konefki. To już nawet nie chodzi o to, że nie trzeba się przy tym narobić, ale to ciasto naprawdę wymiata smakowo. Jogurtowe ciasto cynamonowe z dodatkiem pieczonych jabłek. Z wierzchu posmarowane roztopionym masłem i suto oprószone cynamonową posypką.
Problem z tego typu ciastem jest jednak ten, że ta menda, króliś (doświadczalny) też lubi takie ciasta, więc żeby się załapać na okruszki, trzeba upiec dwa za jednym zamachem.
Jogurtowe ciasto cynamonowe z jabłkami
Składniki
Na jabłka
- 5 obranych jabłek przekrojonych na pół i pieczonych w piekarniku przez 15 minut
Na ciasto
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cynamonu
- 95 g zmielonych migdałów
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 65 g płynnego miodu lub golden syrupu
- 320 ml jogurtu greckiego
- 185 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- odrobina miękkiego masła do wysmarowania formy
Na cynamonową posypkę
- 100 g masła roztopionego
- 100 g drobnego cukru wymieszanego z cynamonem
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Instrukcje
Na ciasto
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, migdały – przesiać, odłożyć.
- Do dużej miski wbić jajka, dodać miód, jogurt, olej. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia.
- Formę o średnicy 25 cm posmarować . Do formy przełożyć ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste). Na wierzchu ułożyć połówki jabłek (przed wyłożeniem na ciasto ponakrawać jabłka na wierzchu jak na zdjęciach)
- Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, ale zazwyczaj dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie uwolnić z formy przekładając na paterę. Wystudzone lub lekko ciepłe posmarować roztopionym masłem i dośc bogato oprószyć cynamonową posypką
Podrzucam też przepis na Przepis na: cynamonowe babeczki z marmoladą pomarańczową – kroolinaria