Przepis na: cynamonowe babeczki z marmoladą pomarańczową
Co Wam powiem, to Wam powiem, ale Wam powiem (tekst z Janosika). No więc Wam powiem, że to najlepsiejsze babeczki czy jak tam je chcecie sobie nazwać, jakie Konefka ostatnio jadła.Mięciutkie, cynamonowe, nadziane pomarańczową marmoladą. Pewnie można nadziać też czymś innym, jak nie ma na podorędziu marmoladki, ale zdaniem Konefki ta marmoladka to strzał w dziesiąteczkę.
I wcale nieprawda, że babeczki są takie obłędne bo topiły się wcześniej w roztopionym masełku i to owo masełko nasączyło babeczki i nadało im przyjemny maślany posmaczek. Babeczki potem suto uwalane w posypce cukrowo cynamonowej.
No dzieje się i na bogato, ale hulaj dusza, piekła nie ma…a jak jest to najwyżej będzie się miał gdzie ten odłożony tłuszczyk wytapiać.
Nie, nie…one nie som przyjarane, tylko Konefka nie żałowała cynamoniku…w sumie niczego nie żałowała, dlatego takie smaczne. Masełko było solone, co jeszcze fajniej podbiło końcowy smak.
Ponieważ Konefka ma nasrane pod kopułką, to nie mogła się zdecydować jakiego kształtu chce babeczki, dlatego zrobiła w kilku różnych foremkach.
Króliś, jak to Króliś latał po dokładkę jak jakiś krretyn, przy każdym z ciastków płacząc, że taka ilość cukru to go zabije, co mu nie przeszkadzało za chwilę lecieć po kolejnego ciastka. Dobrze, że nie wiedział o masełku, bo dopiero by było darcie japy.
Zeżarł i cukier i masełko i nadal żyje. Kolejny eksperyment wysłania go na tamten swiat nieudany,. Szlag by to trafił
Przepis na: cynamonowe babeczki z marmoladą pomarańczową
Składniki
Na babeczki
- Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
- 520 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 280 g oleju
- 240 g cukru
- 2 jajka temperatura pokojowa
- 440 ml mleka
- dodatkowo
- 1 słoik marmolady pomarańczowej
Posypka cynamonowa
- 150 g masła
- tradycyjna posypka: 160 g drobnego cukru do wypieków i 2 łyżeczki cynamonu
Instrukcje
Na babeczki
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem i mlekiem. Do roztrzepanej masy Dodać suche składniki i wymieszać, tylko do połączenia. Na dno foremek do muffinek wyłożyć łyżeczkę ciasta. Na środek kleks marmolady i całość dokładnie przykryć ciastem (łącznie do ¾ wysokości foremek). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min (do tzw. suchego patyczka).
- Roztopić masło. W dużej misce wymieszać dokładnie cukier i cynamon. Babeczki zanurzać w maśle, a następnie partiami wkładać do miski, dokładnie obtoczyć w cynamonowej posypce.
Podrzucam też przepis na inne, proste muffinki z nadzieniem https://kroolinaria.pl/muffinki-bananowe/