Jajka sadzone na szpinaku czyli danie pt burdello na talerzu. Danie może i nie wygląda jak milion dolarów. No nie wygląda nawet jak dziesięć, ale pamiętajcie te wszystkie „mundrości” specjalistów z neta, że nie wygląd się liczy tylko wnętrze a wnętrze tu akurat jest bardzo przyjemne.
Jest i szpinak i pieczarki i pomidoreczki, do tego tłuściutka śmietanka, przyprawy i do tego jajeczka od kurki pasącej się radośnie na łączce zrszanej codziennie delikatną poranną bryzą. Jajeczka od szczęśliwej kureczki, która prosiła żeby Was ucałować (przekazała tylko, żeby nie całować Królisia, bo to powsinoga i maruda)
To danie oprócz „powalającego” wyglądu ma jeszcze ten atut, że przygotujecie je w kilkanaście minut. Dla Konefki sama radość, nie trzeba się nagimnastykować a do paszczy jest co włożyć. Brawo dla przebiegłego, Konefkowego umysłu.
Ostatecznie jak Wam to burdello bardzo, ale to bardzo przeszkadza w akcie desperacji możecie na wierzch sypnąć garść świezych liści szpinaku, dzięki czemu burdello jest mniej rzucające się w gały, a listeczki nadają artystycznego wyrazu 😉
Jajka sadzone w szpinaku
Składniki
- 500 g świeżego szpinaku
- 200 g pieczarek przekorojnych na pół
- garśc pomidorów koktajlowych przekrojnych na pół
- 200 ml słodkiej śmietany do sosów
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- szczypta paprykis
- zczypta mielonego kminu rzymskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 duże jaja
Instrukcje
- Na patelni umieścić masło i roztopić. Na gorący tłuszcz wrzucić pieczarki i chwilę razem przesmażyć. Następnie dodać pomidorki. Smażyć kilka minut. Dodać przyprawy i czosnek. Wrzucić szpinak i dusić aż zwiędnie. Dodać śmietankę. Dusić razem kilka minut. Na patelni zrobić zagłębienia i w nie wbić jajka. Posypać solą i pieprzem. Przykryć przykrywką i gotować aż żółtko się zetnie.
Spinach eggs
Składniki
- 500 g of fresh spinach
- 200 g of mushrooms halved
- a handful of cherry tomatoes cut in half
- 200 ml of single cream
- 2 tablespoons of butter
- 3 cloves of garlic crushed
- salt
- pepper
- pinch of paprika
- a pinch of ground cumin
- a pinch of nutmeg
- 3 large eggs
Instrukcje
- Put the butter in a pan and melt it. Add the mushrooms in hot, melted butter and fry them together for a while. Then add the tomatoes. Fry for a few minutes. Add spices and garlic. Add the spinach and simmer until it wilts. Add cream. Simmer together for a few minutes. Make holes in the spinach. Crack an egg into each of the holes. Sprinkle with salt and pepper. Cover with a lid and cook until until the eggs are cooked the way you like them.