Króliś (doświadczalny) poleca: jajka po turecku
Oczywista oczywistość, że jak już internet został zalany tym daniem, to Konefka się obudziła była i postanowiła jako ostatnia w szeregu zrobić to danie. Brawo Konefko. Ona jest trochę taka jakby odklejona i wszystkie newsy na to zadupie i do jej móżdżku docierają z poślizgiem…no ale zrobiła…
No i dobrze, że nareszcie zrobiła bo te jajka wymiatają. Jogurt grecki a na nim jajka w koszulkach plus palone masło połączone z wędzoną papryką…Niebo w gębie. I nawet Konefce wyjątkowo jajka w koszulkach też wyszły. No dzień dobroci dla Konefki.
Konefka wykorzystała trik jednego z blogerów i zanim wrzuciła jajko do wodno octowego wiru, nadmiaru płynu z jajka pozbyła się na sitku. To chyba pomogło zrobić w miarę kształtne jajko w koszulce.
Króliś dostał wytrzeszczu, Konefka nie wie czy na widok żarcia, czy dlatego, że zakrztusił się grzanką
Jajka po turecku
Ingredients
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- 60 g masła
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 jajka
dodatkowo
- mix sałat
- pomidory koktajlowe
- grzanki
Instructions
- Jogurt grecki lekko podgrzać w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. wymieszać z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą.
- Na patelni roztopić masło. Gdy zacznie się delikatnie przypalać, dodać wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Wymieszać i zdjąć patelnię z ognia
- Do garnka z gotującą się wodą dodać 1 łyżkę octu i zmniejszyć ogień. Jajka wbijać pojedynczo na sitko umieszczone w filiżance żeby pozbyć się nadmiaru płynu. W wodzie zrobić wir, do którego wrzucić tylko 1 jajko. Gotować 2-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Powtórzyć czynność z kolejnymi jajkami
- Na telrzu umieścić jogurt, jajka, polać masłem. Udekorować sałatą z pomidorem i dodać grzanki
Podrzucam też przepis na jajka w innej odsłonie Szparagi zawinięte w wędzonego łososia – kroolinaria