Króliś (doświadczalny) poleca: kotlety jajeczne
🍀Za dzieciaka śmigał taki wierszyk Konopnickiej w przedszkolu: „— Pucu! Pucu! Chlastu! Chlastu! Nie mam rączek jedenastu, Tylko dwie mam rączki małe, Lecz do prania doskonałe.” Nie wiem czy ktoś jeszcze ten wierszyk pamięta, bo to dawno i nieprawda. Konefka pamięta, bo jak każda kobieta pamięć ma dobrą, choć wybiórczą i pamięta, co chce pamietać. Teraz w najmniej odpowiednich momentach, Konefce przypominają się fragmenty różnych, dziwnych tekstów z wieku przedszkolnego.
🍀Jeśli chodzi o wymyślony naprędce, dla Królisia (doświadczalnego) obiad, w postaci kotletów jajecznych, to wcale nie potrzeba jedenastu „rączków”. W zupełności wystarczą dwie, mogą być nawet w tym przypadku zupełnie lewe. Czemu lewe? Ano temu, że z tymi kotletami, nawet najgorsza melepeta z lewymi kończynami sobie poradzi, taka to bułka z masłem. Jajka szybko gotujecie, dziabiecie widelcem, żeby rozdrobnić…szybciej Wam pójdzie jak sobie wyobrazicie swojego Królisia (doświadczalnego). Na samą myśl o Królisiu dziabanie idzie jakby szybciej. Praktyki nigdy za wiele.
🍀Do podziabanych „jajków” dodajecie jedno surowe, jakieś przyprawy, dużo koperku, bo Króliś lubi zielone i koperek fajnie się tam komponuje z resztą. Dzięki niemu kotlety nie są bezpłciowe. Trochę bułki namoczonej w wodzie. Szybkie mieszanko i formowanko kotletów. Trochę kotlety muszą sie potarzać w bułce tartej i już możecie smażyć. Obiad też jak za czasów, kiedy Konefka była pacholęciem i trzeba było zrobić coś z niczego. Szybko, prosto, smacznie i nawet dla beztalenci kulinarnych. Króliś (doświadczalny) ucieszony, bo bez mięsa.
Jajeczne kotlety
Ingredients
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- 1 jajko surowe
- sól i pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 bułka pszenna
- 2 łyżki posiekanego świezego koperku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Instructions
- Ugotowane na twardo jajka dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać surowe jajko, sól, pieprz, namoczoną i odcisnietą bułkę pszenną. Dodać dwie łyzki bułki tartej i koperek. Dokładnie wymieszać, uformować kotlety
- Obtoczyć w bułce tartej
- Rozgrzać olej na patelni. Gdy będzie gorący, włożyć kotlety, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i smażyć powoli rumieniąc przez ok. 3 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie
Breaded crispy egg cutlets
Ingredients
- 6 hard-boiled eggs
- 1 raw egg
- salt and pepper
- 2 tbs breadcrumbs
- 1 white roll
- 2 tablespoons chopped fresh dill
- breadcrumbs to coat
- frying oil
Instructions
- Crush the hard-boiled eggs thoroughly with a fork. Add raw egg, salt, pepper, soaked and pressed white roll. Add two tablespoons of breadcrumbs and dill. Mix thoroughly, form cutlets. Cover in bredcrumbs
- Heat oil in a pan. When it is hot, put the cutlets in, reduce the heat to moderate and fry slowly, browning for about 3 minutes, turn over and repeat frying