Konefka poleca: gulasz wołowy z białą fasolą
U Konefki za oknem, jakaś masakra pogodowa. Deszcze niespokojne i takie tam inne atrakcje. W taką pogodę trzeba się wspomóc czymś konkretnym.
No i tu jest konkretnie. Dużo mięska, cebula, fasola, zielony groszek, trochę jarmużu. Tego jarmużu to tak jak na lekarstwo. Nie ma co się tym zielskiem przejmować. Konefka wie, że kojarzy Wam się z czym mega zdrowym i niesmacznym.
W gulaszu zielsko jest znośne, serio, serio. Gulasz wzbogacony zielonym, marynowanym pieprzem. Całość podana z ziemniaczanym puree. Opinia królisia (doświadczalnego) się w kwestii gulaszu nie liczy. Dla Konefki było mega, a króliś może sobie żreć sałatę.
Gulasz wołowy z fasolą
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 2 godziny godzin
Łączny czas 2 godziny godzin 15 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
- 1050 g wołowego mostku bez kości pokrojonego w kostkę tyle miałam, jak będziecie mieć mniej trochę, czy więcej, to nie szkodzi
- olej
- sól
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 700 ml bulionu wołowego
- 1 puszka białej fasoli odsączona z płynu
- 1 szklanka zblanszowanego zielonego świeżego groszku
- 2 garści jarmużu
- 100 ml słodkiej śmietanki do sosów
Instrukcje
- Wołowinę natrzeć solą i pieprzem ziołowym. Na dużej, dość głębokiej patelni umieścić olej. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę i obsmażyć z każdej strony. Następnie dodać cebulę i razem smażyć kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodać czosnek, słodką paprykę i marynowany pieprz. Chwilę razem dusić. Dodać bulion, przykryć pokrywką i gotować ok 2 godzin (może to być więcej, sprawdzać w czasie gotowania miękkość mięsa i w razie czego wydłużyć proces gotowania)
- Pod koniec dodać jarmuż i dusić razem kilka minut, aż jarmuż „zwiotczeje). Dodać śmietankę. Wymieszać i chwilę razem gotować. Na sam koniec dodać groszek i fasolę. Wymieszać. Chwile jeszcze razem gotować.
- Podawać weług uznania. Może to być kasza, makaron, czy jak w moim przypadku ziemniaczane puree.
Słowo kluczowe czerwona fasola, gulasz, jarmuż, wołowina, zielony groszek
Podrzucam też przepis na Wołowina duszona z warzywami – kroolinaria