Szukaj
Close this search box.

Gulasz wołowy z fasolą

Konefka poleca: gulasz wołowy z białą fasolą
U Konefki za oknem, jakaś masakra pogodowa. Deszcze niespokojne i takie tam inne atrakcje. W taką pogodę trzeba się wspomóc czymś konkretnym.
No i tu jest konkretnie. Dużo mięska, cebula, fasola, zielony groszek, trochę jarmużu. Tego jarmużu to tak jak na lekarstwo. Nie ma co się tym zielskiem przejmować. Konefka wie, że kojarzy Wam się z czym mega zdrowym i niesmacznym.
W gulaszu zielsko jest znośne, serio, serio. Gulasz wzbogacony zielonym, marynowanym pieprzem. Całość podana z ziemniaczanym puree. Opinia królisia (doświadczalnego) się w kwestii gulaszu nie liczy. Dla Konefki było mega, a króliś może sobie żreć sałatę.

Gulasz wołowy z fasolą

Gulasz wołowy z fasolą

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 2 godziny
Łączny czas 2 godziny 15 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 1050 g wołowego mostku bez kości pokrojonego w kostkę tyle miałam, jak będziecie mieć mniej trochę, czy więcej, to nie szkodzi
  • olej
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 700 ml bulionu wołowego
  • 1 puszka białej fasoli odsączona z płynu
  • 1 szklanka zblanszowanego zielonego świeżego groszku
  • 2 garści jarmużu
  • 100 ml słodkiej śmietanki do sosów

Instrukcje
 

  • Wołowinę natrzeć solą i pieprzem ziołowym. Na dużej, dość głębokiej patelni umieścić olej. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę i obsmażyć z każdej strony. Następnie dodać cebulę i razem smażyć kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodać czosnek, słodką paprykę i marynowany pieprz. Chwilę razem dusić. Dodać bulion, przykryć pokrywką i gotować ok 2 godzin (może to być więcej, sprawdzać w czasie gotowania miękkość mięsa i w razie czego wydłużyć proces gotowania)
  • Pod koniec dodać jarmuż i dusić razem kilka minut, aż jarmuż „zwiotczeje). Dodać śmietankę. Wymieszać i chwilę razem gotować. Na sam koniec dodać groszek i fasolę. Wymieszać. Chwile jeszcze razem gotować.
  • Podawać weług uznania. Może to być kasza, makaron, czy jak w moim przypadku ziemniaczane puree.
Słowo kluczowe czerwona fasola, gulasz, jarmuż, wołowina, zielony groszek
gulasz wołowy

gulasz z wołowiny

gulasz z fasolą

Podrzucam też przepis na Wołowina duszona z warzywami – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube