Konefka poleca: Wołowina duszona z warzywami
No przecież wiadomo, że wołowinki nie poleciłby króliś (doświadczalny) dla którego Konefka gotuje. Konefka może się założyć, że jeszcze jedno mięsne danie i będzie mogła pakować swoje klamoty, a potem już będzie
„Wsiąść do pociągu byle jakiego,
Nie dbać o bagaż, nie dbać o bilet” M. Rodowicz
Dla takiej wołowinki warto nawet się pakować. Mięso duszone z marchewką, batatem, jarmużem, suszonymi pomidorami. Do tego dodane pomidorki przesmażone na maśle i garść przypraw. Z tego wyszedł naprawdę zacny, gęsty wołowy gulasz na bogato.
Wołowinka miękka i rozpływająca się w ustach. Króliś (doświadczalny) zaliczył focha z przytupem, więc całe mięsko było dla Konefki. Żyć, nie umierać
Wołowina duszona z warzywami
Ingredients
- 1 kg mostka wołowego pokrojonego w większą kostkę
- 3 łyżki oleju
- 750 ml bulionu wołowego
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki ziół włoskich tymianek, bazylia, majeranek
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 3 nieduże marchewki pokrojone w talarki
- 1 batat pokrojony w kostkę
- 1 cukinia pokrojona w talarki
- 2 garści jarmużu
- 1 puszka kukurydzy
- 6 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
- 2 łyżki sosu worcestershire
- dodatkowo
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 200 g żóltych pomidorków
- 2 łyzki masła
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Instructions
- Wołowinę umieścić w misce. Wymieszać z ziołami.
- Rozgrzać olej w dużym rondlu i smażyć mięso na dużym ogniu, aż ładnie się zarumieni. Dodać bulion i dusić 60 min. Po tym czasie dodać czosnek i jarmuż. Gotować kolejne 30 min. Po tym czasie dodać marchew, batata, suszone pomidory, cukinię i kukurydzę. Dusić kolejne 30 min aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać sos worcestershire.
- Na osobnej patelni, na maśle przesmażyć pomidorki z czosnkiem i odrobiną soli i pieprzu. Podsmażone pomidory dodać do mięsa.
Podrzucam również przepis na wołowinę z burakami