Butter chicken
Butter chicken
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia Indian
Porcje 4
Składniki
- 3 piersi kurczaka bez kości i skóry lub ud pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego
- 6 ząbków czosnku posiekanych lub startych
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 4 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i czarny pieprz
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki solonego masła
- 1 duża cebula posiekana
- 1-2 łyżeczki zmiażdżonych płatków czerwonej papryki użyj według własnego smaku
- 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego lub 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
- 1 szkl ugotowanego zielonego groszku
- 1/2 szklanki świeżej kolendry grubo posiekanej lub naci pietruszki
- gotowany ryż i naan do podania
Instrukcje
- W dużej misce wymieszać kurczaka, jogurt, 3 ząbki czosnku, 1 łyżkę imbiru, 2 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczkę kuminu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 – 1 łyżeczki pieprzu cayenne i 1 łyżeczkę soli. Odstawić na 5-10 minut.
- Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać kurczaka i smażyć z obu stron, aż się zrumieni, około 2 minut. Dodać 1 łyżkę masła i wymieszać. Zdjąć kurczaka z patelni na talerz.
- Na patelnię, po kurczaku dodać cebulę i smażyć przez 5 minut, aż zmięknie. Dodać 2 łyżki masła, 3 ząbki czosnku, 1 łyżkę imbiru, 2 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczkę kuminu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 – 1 łyżeczki pieprzu cayenne i płatki chili. Doprawićsolą i pieprzem. Smażyć, aż będzie bardzo aromatyczny, około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty.
- Zmniejszyć ogień do małego. Dodać 1 szkl bulionu warzywnego i mleko kokosowe. Wymieszać, aby połączyć, doprowadzić sos do wrzenia, gotować przez 5 minut lub do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać 1 łyżkę masła. Jeśli sos wydaje się gęsty, rozcieńczyć go 1/2 do 1 szklanki dodatkowego mleka kokosowego. Dodać kurczaka i zielony groszek. Gotować razem około 5 minut. Zdjąć z ognia i dodaj kolendrę. Dopraw solą i pieprzem.
- Podawać z ryżem i chlebem naan.
Słowo kluczowe butter chicken, garam masala, kurczak
Podrzucam też przepis na Paella z kurczakiem i chorizo – kroolinaria