Szukaj
Close this search box.

Butter chicken

Butter chicken

butter chicken

Butter chicken

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia Indian
Porcje 4

Składniki
  

  • 3 piersi kurczaka bez kości i skóry lub ud pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 6 ząbków czosnku posiekanych lub startych
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 4 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki solonego masła
  • 1 duża cebula posiekana
  • 1-2 łyżeczki zmiażdżonych płatków czerwonej papryki użyj według własnego smaku
  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego lub 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
  • 1 szkl ugotowanego zielonego groszku
  • 1/2 szklanki świeżej kolendry grubo posiekanej lub naci pietruszki
  • gotowany ryż i naan do podania

Instrukcje
 

  • W dużej misce wymieszać kurczaka, jogurt, 3 ząbki czosnku, 1 łyżkę imbiru, 2 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczkę kuminu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 – 1 łyżeczki pieprzu cayenne i 1 łyżeczkę soli. Odstawić na 5-10 minut.
  • Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać kurczaka i smażyć z obu stron, aż się zrumieni, około 2 minut. Dodać 1 łyżkę masła i wymieszać. Zdjąć kurczaka z patelni na talerz.
  • Na patelnię, po kurczaku dodać cebulę i smażyć przez 5 minut, aż zmięknie. Dodać 2 łyżki masła, 3 ząbki czosnku, 1 łyżkę imbiru, 2 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczkę kuminu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 – 1 łyżeczki pieprzu cayenne i płatki chili. Doprawićsolą i pieprzem. Smażyć, aż będzie bardzo aromatyczny, około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty.
  • Zmniejszyć ogień do małego. Dodać 1 szkl bulionu warzywnego i mleko kokosowe. Wymieszać, aby połączyć, doprowadzić sos do wrzenia, gotować przez 5 minut lub do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać 1 łyżkę masła. Jeśli sos wydaje się gęsty, rozcieńczyć go 1/2 do 1 szklanki dodatkowego mleka kokosowego. Dodać kurczaka i zielony groszek. Gotować razem około 5 minut. Zdjąć z ognia i dodaj kolendrę. Dopraw solą i pieprzem.
  • Podawać z ryżem i chlebem naan.
Słowo kluczowe butter chicken, garam masala, kurczak
butter chicken

kurczak garam masala

kurczak na ostro

kurczak z ryżem

Podrzucam też przepis na Paella z kurczakiem i chorizo – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube