Szukaj
Close this search box.

Gulasz na cydrze podany z polentą

Konefka poleca: gulasz na cydrze podany z polentą

Jak już Konefka odśpiewała Królisiowi (doświadczalnemu) „szczęśliwej drogi już czas”  śpiewanej w oryginale przez Rynkowskiego I upewniła się, że drzwi pociągu się za nim zamknęły, zaraz w te pędy poleciała do najbliższego sklepu po kawałek łopatki wieprzowej
Jak króliś jest na wyjeździe, wtedy bezkarnie można na śniadanie, obiad, kolację i deser jeść mięsko. Konefka zrobiła więc odlotowy gulasz ze wspomaganiem,w postaci cydru. Do tego była polenta i Konefka trafiła do kulinarnego raju.
Mięso było soczyste i miękkie, cydr tam dodał fajnego smaczku. Koniecznie zrób ten gulasz i podaruj sobie odrobinę luksusu 😉

Gulasz na cydrze podany z polentą

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 2 godziny
Łączny czas 2 godziny 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 6

Składniki
  

Na gulasz

  • 1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 ml cydru
  • 250 ml bulionu
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz

Na polentę

  • Na polentę
  • 1 szklanka kasza kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól pieprz – do smaku
  • 3 łyżki utartego sera dojrzewającego np. parmezan, grana padano
  • 2 łyżki zimnego masła

Instrukcje
 

Na gulasz

  • W dużym garnku na oliwie zeszklić osoloną cebulę (5 minut co chwilę mieszając), dodać czosnek i smażyć przez chwilę.
  • Zwiększyć ogień do dużego i włożyć mięso, doprawić je solą i pieprzem i stopniowo obsmażać co chwilę mieszając.
  • Gdy całe mięso będzie już obsmażone, dodać przyprawy.
  • Smażyć przez kilka minut co chwilę mieszając, następnie wlać cydr i zagotować na większym ogniu.
  • Dodać gorący bulion, przykryć garnek, ustawić na mniejszy ogień i gotować przez godzinę
  • Dodać marchew, przecier, masło, wymieszać, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez kolejną godzinę do miękkości mięsa.
  • W celu zagęszczenia sosu przesiać obydwie mąki bezpośrednio przez sitko do garnka z gulaszem, wymieszać i zagotować.
  • Gotować jeszcze 1 – 2 minuty. Podawać z polentą

Na polentę

  • Kaszę wsypać do rondelka, zalać wodą (w proporcji ok 1:5 ), dopraw szczyptą soli i kurkumą (dla koloru).
  • Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie zupełnie miękka (w razie konieczności dodać w trakcie więcej wody- kasza będzie z czasem gęstniała, więc warto, by na początku była nieco płynna).
  • Gotową kaszę zestawić z ognia, doprawić świeżo tartym dojrzewającym serem i zimnym masłem. Wymieszać, doprawić do smaku.
Słowo kluczowe cydr, gulasz, polenta
Gulasz wieprzowym na cydrze podany z kaszą kukurydzianą
Gulasz na cydrze podany z polentą
Gulasz wieprzowym na cydrze podany z kremową polentą

Podrzucam przepis na: łopatkę wieprzową w sosie czosnkowym https://kroolinaria.pl/przepis-na-lopatke-wieprzowa-w-sosie-czosnkowym/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube