Konefka poleca: gulasz na cydrze podany z polentą
Jak już Konefka odśpiewała Królisiowi (doświadczalnemu) „szczęśliwej drogi już czas” śpiewanej w oryginale przez Rynkowskiego I upewniła się, że drzwi pociągu się za nim zamknęły, zaraz w te pędy poleciała do najbliższego sklepu po kawałek łopatki wieprzowej
Jak króliś jest na wyjeździe, wtedy bezkarnie można na śniadanie, obiad, kolację i deser jeść mięsko. Konefka zrobiła więc odlotowy gulasz ze wspomaganiem,w postaci cydru. Do tego była polenta i Konefka trafiła do kulinarnego raju.
Mięso było soczyste i miękkie, cydr tam dodał fajnego smaczku. Koniecznie zrób ten gulasz i podaruj sobie odrobinę luksusu 😉
Gulasz na cydrze podany z polentą
Ingredients
Na gulasz
- 1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oliwy
- 500 ml cydru
- 250 ml bulionu
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Na polentę
- Na polentę
- 1 szklanka kasza kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól pieprz – do smaku
- 3 łyżki utartego sera dojrzewającego np. parmezan, grana padano
- 2 łyżki zimnego masła
Instructions
Na gulasz
- W dużym garnku na oliwie zeszklić osoloną cebulę (5 minut co chwilę mieszając), dodać czosnek i smażyć przez chwilę.
- Zwiększyć ogień do dużego i włożyć mięso, doprawić je solą i pieprzem i stopniowo obsmażać co chwilę mieszając.
- Gdy całe mięso będzie już obsmażone, dodać przyprawy.
- Smażyć przez kilka minut co chwilę mieszając, następnie wlać cydr i zagotować na większym ogniu.
- Dodać gorący bulion, przykryć garnek, ustawić na mniejszy ogień i gotować przez godzinę
- Dodać marchew, przecier, masło, wymieszać, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez kolejną godzinę do miękkości mięsa.
- W celu zagęszczenia sosu przesiać obydwie mąki bezpośrednio przez sitko do garnka z gulaszem, wymieszać i zagotować.
- Gotować jeszcze 1 – 2 minuty. Podawać z polentą
Na polentę
- Kaszę wsypać do rondelka, zalać wodą (w proporcji ok 1:5 ), dopraw szczyptą soli i kurkumą (dla koloru).
- Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie zupełnie miękka (w razie konieczności dodać w trakcie więcej wody- kasza będzie z czasem gęstniała, więc warto, by na początku była nieco płynna).
- Gotową kaszę zestawić z ognia, doprawić świeżo tartym dojrzewającym serem i zimnym masłem. Wymieszać, doprawić do smaku.
Podrzucam przepis na: łopatkę wieprzową w sosie czosnkowym https://kroolinaria.pl/przepis-na-lopatke-wieprzowa-w-sosie-czosnkowym/